Stanovisko IQ Roma servisu, o. s. k událostem v Břeclavi

18. 4. 2012

čas čtení 2 minuty
Tisková zpráva IQ Roma servisu, o. s.

Ve vztahu k událostem v Břeclavi ze dne 16. 4., kdy došlo k násilnému napadení Petra, chceme za pracovníky břeclavské pobočky IQ Roma servis, o. s. i celou organizaci vyjádřit jednak účast se zoufalstvím a rozhořčením matky syna, který se stal obětí násilného napadení, jednak soucit s chlapcem, který utrpěl velmi vážné zranění. Věříme, že se policii viníky podaří vypátrat, aby mohli být spravedlivě souzeni.

V médiích se objevují informace, které jednoho či všechny útočníky označují jako Romy. Podle slov tiskové mluvčí břeclavské policie Kamily Haraštová se však jednalo o osoby snědší pleti. Nelze proto s jistotou spojovat tuto událost s Romy a podněcovat tak potenciální nenávist, přestože výsledky pátrání policie mohou tuto informaci prokázat. V každém případě jsou Romové a klienti břeclavské pobočky IQ Roma servis, o. s. událostí zdrceni a odsuzují ji.

IQ Roma servis, o. s. v tuto chvíli občansky iniciuje své břeclavské klienty i partnery k zapojení se do pokojného a konstruktivního řešení situace. "Lidsky rozumím a podporuju aktivity Břeclavanů, kteří chtějí nedělním pochodem vyjádřit zděšení a zároveň podporu pro Petra i jeho rodinu. Vážně však vyzývám organizátory této akce, aby případné projevy k tématu "bezpečnosti" nebyly na úkor bezpečnosti jakéhokoli člověka nebo skupiny," vyjadřuje svůj pocit k plánované nedělní akci Karolina Rejlková, vedoucí pobočky IQ Roma servis, o. s. K možnému vývoji událostí se také vyjádřila Katarína Klamková, ředitelka IQ Roma servis, o. s.: "Věříme, že lidé, kterým tato smutná událost i způsob jejího řešení není lhostejná, se pokusí zmírňovat jakékoli další násilné projevy, rozviřování nesnášenlivosti a svárů mezi lidmi, či obviňování slušných Romů způsobem přesahujícím lidskou důstojnost a slušnost."

Posláním občanského sdružení IQ Roma servis, o. s. je nejen ve vztahu k těmto, ale i budoucím událostem hájit práva na důstojné společenské uplatnění Romů, což se neslučuje s některými radikálními postoji. V tuto chvíli věříme, že se břeclavští občané zdrží všech projevů nesnášenlivosti.

0
Vytisknout
10296

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2012