Monitor Jana Paula:

Smrt na rozvážku jako pizza

20. 4. 2012 / Jan Paul

čas čtení 1 minuta

V Nizozemsku je eutanazie legální už deset let, počátkem března začala v této zemi poskytovat služby organizace pod názvem Klinika konce života. Šest lékařů v doprovodu se zdravotními sestrami bude na objednávku rozvážet smrt až do domu za pacienty, kteří projeví přání odejít ze života a jimž odmítl poskytnout eutanazii ošetřující lékař. "Mobilní klinika začne objíždět ty, kteří si myslí, že splňují kritéria pro eutanazii," sdělila mluvčí Nizozemské společnosti pro dobrovolný odchod ze života (NVVE) Walburg de Jongová.

Projekt schválilo ministerstvo zdravotnictví, avšak kritizují jej lékařské svazy. Poukazují na to, že lékaři mobilní kliniky nebudou schopni seznámit se s případy dostatečně detailně a budou se rozhodovat chybně. Osobně považuji legalizaci usmrcení člověka jinou osobou za projev úpadku etických hodnot, za projev selhání kultury jako takové, za neúctu k daru a hodnotám života. V případě mobilní eutanazie je smrt člověka dána na roveň kusu žvance. Eskort servis smrti je výsměchem ceně života schovaným za humánní hesla.

Nikdo nemá právo vzít druhému jeho život, a to ani tehdy ne, když život člověka směřuje ke svému konci. Mnohokrát jsem slyšel, v jakém utrpení se nalézají nevyléčitelně nemocní lidé, jejichž život údajně ztratil smysl, a dobrovolně si přejí smrt. Trpí li tito lidé fyzicky, pak se někde stala chyba, jsem přesvědčený, že současná medicína je schopna bolest tišit na snesitelnou míru. Otázka je jiná - netrpí tito lidé třeba psychicky, není přání předčasné smrti reakcí na jejich strádání třeba z důvodů vyvázání ze sociálního kontaktu s blízkými?

0
Vytisknout
9631

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2012