Jak to dopadne v naší podivné vládě?

20. 4. 2012 / Michal Horák

čas čtení 1 minuta

Vypadá to na to, že premiér Nečas nebude plakat nad hrobem VV a nechce-li aby v Česku vládla s naprostou většinou v parlamentu vláda ČSSD s podporou KSČ, bude muset jednat jinak, než se prezentoval na své tiskové konferenci z Kramářovy vily ze dne 18.04.2012.

Takže asi budeme svědkem dalšího veletoče ODS kolem toho, co je a není parlamentní většina, a také toho, kdo jsou a kdo nejsou VV. Rétorika pana preméra jak se zdá není ničím jiným než skrytým (naivně skrytým) tlakem na VV, aby skutečně spolu s paní Karolinou Peake dodali potřebný počet poslanců pro tzv.  "větší většinu" v parlamentu.

Ale bude (bude-li) taková většina stvořená na "slzách a potu", jak slibuje paní Peake, ochotna tahnout za jeden provaz s ostatními koaličními partnery (tedy s ostatními partnery, protože o koalici nemůže být ani řeči) vlády ODS a TOP 09? Má-li případný nový poslanecký klub nové strany na čele s paní Peake naplňovat volební program, bude v řadě případů ve sporu s  názory oné menšinové vlády. Pak tedy ani "větší většina" není tou jistou většinou. Prostě domeček z karet se zbořil a z jeho trosek již premiér nový dům asi nevytvoří.

Pokud bych se mohl vyjádřit osobně, myslím si, že je nejvyšší čas aby pravice poznala  hlubokou hořkost porážky na cestě k obrodě. Jedině tak totiž může dojít k naplnění všeobecně inspiračního programu VV, který byl jejich volebním motivem minulých voleb. Odstranit z politiky dinosaury. To nic nemění na tom, že v takovém vyčerpávajícím střetu iniciátoři tohoto procesu mohou být ve vzniklém mlýnu pohlceni. 

0
Vytisknout
10369

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2012