Válka v Iráku bude pro Západ obrovským problémem do budoucna, varuje britská expertka

16. 7. 2012

čas čtení 3 minuty

Emma Sky, Britka, která pracovala na vysoké úrovni v americké armádě během nejproblematičtějšího období během irácké války. varuje, že mnozí muslimové, kteří dospěli za posledních deset let, budou usilovat o pomstu za "válku proti terorismu". Skyová je také šokována, proč žádní politikové a vládní činitelé v Americe ani v Británii nebyli pohnáni k odpovědnosti za chyby při plánování invaze do Iráku.

Skyová, 44, byla politickou poradkyní nejvyššího amerického generála v Iráku a byla součástí týmu, který realizoval protipovstaleckou strategii, jejímž prostřednictvím se Američané snažili zvládnout občanskou válku, která v Iráku vypukla. Jmenování Angličanky do vysoké americké armádní pozice bylo odvážným a bezprecedentním rozhodnutím a Skyová tak získala jedinečný přístup k informacím o snad nejkontroverznější válce v moderní historii.

Celkem strávila tato absolventka univerzity v Oxfordu v Iráku více než čtyři roky. Měla důvěru vysokých iráckých činitelů.

Skyová je znepokojena, že válka v Iráku měla velmi záporný dopad na arabský svět a chyby, k nimž došlo v Iráku, se pak opakovaly v Afghánistánu.

Odbornice argumentuje, že politikové a vládní činitelé na obou stranách Atlantiku měli být pohnáni k odpovědnosti za rozhodnutí provést invazi do Iráku a za to, že pro situaci po válce neměli žádnou strategii ani žádné plánování. Důsledky tohoto selhání jsou pociťovány dodnes.

Západ také vůbec nerozumí arabskému světu, a proto, vůbec nepochopil, proč vyvolal tolik násilí a kdo za ně byl odpovědný.

"Bojujeme proti terorismu už deset let," uvedla Skyová."Občas to vypadá, že bojujeme s démony. Chováme se, jako kdyby na světě existoval konečný počet lidí, které je nutno zabít nebo zajmout. Neuvědomujeme si, že naše činy vytvářejí nové nepřátele.

Naše činy vidí mnozí muslimové jako válku proti islámu. Teď říkáme, že se chceme z Afghánistánu a z Iráku stáhnout, že už to skončilo. Jenže pro muslimský svět to neskončilo. Od 11. září bylo usmrceno více než 100 000 muslimů, většinou jinými muslimy.

Musíme se začít ptát sami sebe: Co asi tohle udělalo s jejich světem? A jak se nám v nadcházejících letech za toto množství mrtvých budou mstít? Ono to neskončilo pro vojáky, kteří mají fyzická zranění a duševní problémy, ani to neskončilo pro rodiny, které přišly o své rodinné příslušníky.

Svět je na tom lépe bez Saddáma Husajna. Ale nikdo nebyl pohnán k odpovědnosti za to, k čemu došlo v Iráku. Hrozí nebezpečí, že si z toho všeho nevezmeme správné poučení, zejména ohledně toho, že naše moc je omezená.

Politikové mohou tvrdit, že byl Irák násilnou společností, nebo že irácká občanská válka vznikla v důsledku dlouhodobé nenávisti, a tak dále. Jenže to odvádí pozornost on naší vlastní odpovědnosti za to, že některé problémy jsme vytvořili my politikou, kterou jsme praktikovali.

Myslíme jen na sebe a to, co jsme dělali, bylo pro naši vlastní bezpečnost. Ale nakonec jde o jejich politiku - úspěch v Iráku může definovat jen politika. Bylo zapotřebí politického řešení, paktu, míru."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12484

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2012