Nakupujte v zahraničí: kvalitnější potraviny, levnější ceny

12. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Vážení spoluobčané, po posledních volbách do krajských orgánů jsem předpokládal, že naše vláda dá na vůli občanů, jejich voličů a nebude nadále zvyšovat daňové zatížení těch nejpotřebnějších, tzn. důchodců, nezaměstnaných a ostatních nízkopříjmových složek obyvatelstva ČR, píše Vlastislav Motl.

Nestalo se tak. Na posledním zasedání parlamentu byla přes odpor více jak 80% lidí v ČR zvýšeno DPH z 14% na 15% snížené sazby, tzn. hlavně potravin ( ještě letos to bylo 10%).

Vzhledem k tomu, že jsem to po volbách, které dopadly pro jasné vítězství levice nepředpokládal, ale přeběhlíci (asi dostali nějaké prebendy) a lidé kteří jsou vyšetřování (nikdy by neměli být v parlamentu) to odsouhlasili, musím se smířit s tím, jak to je.

A teď se Vás ptám, co dělat?

Nemůžeme dělat nic, protože 101, resp. 102 poslanců -- většina to odsouhlasila. My všichni to ale nechceme. Já osobně nakupuji a budu vzhledem k 14% (resp. 15%) sazbě nakupovat potraviny už jenom v Německu. (Žitava).

Jezdíme tam nakupovat se přáteli, tzn 4 lidé v autě. Lístek na městskou dopravu v Jablonci nad Nisou stojí 18,- Kč x 4 = 72,- Kč.

Cesta do Žitavy je tam a zpátky cca 80 km. Tzn. 6,5 l benzinu x ,80 = 5,2 l x cca 36,- Kč = 188 Kč.

Tzn, že ve 4 lidech vás na jednu osobu vyjde cesta, po odečtu městské dopravy do nákupního centra do Německa na 4 Kč na osobu navíc.

Co dostanu v Německu: Srovnatelné ceny potravin, lepší kvalitu.

Co je horší: ztráta času, nutnost řešit etikety na potravinách.

Ale: např. Kečup v ČR -- 30% raj. protlaku , Německo -70% -za srovnatelnou cenu, rajčata v Německu voní, v ČR jíte nějakou neznámou hmotu, rybí prsty, v Německu rybí maso, v ČR divná vypékajíci se směs atd. (těch příkladů by bylo více, rybí konzervy, měkké salámy, tlačenka, máslo, sýry vejce...).

Pan ministr Kalousek prosadil zvýšení DPH na potraviny z 10% na 14% a následně bude od 1.1.2013 15%. Proto já budu nadále nakupovat potraviny v Německu, aby pan Kalousek a celá vláda neměli ani těch původních 10% DPH do státního rozpočtu.

Pozn.: Nakupujeme málo, jsme důchodci, ale za měsíc to je cca 4.000,- Kč za potraviny, tzn. že jde o cca 500,- Kč na DPH na potravinách.

Dělejte to všichni a on se snad umravní!!!

0
Vytisknout
13247

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2012