Snad až příliš talentovaný novinář

19. 12. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 1 minuta

Daniel Řezníček v příspěvku Taberyho novinařina nastolil otázku: Jak je to s týdeníkem Respekt a jeho šéfredaktorem Erikem Taberym? Podle autora jde buď o legitimní názory, které si zaslouží své místo ve veřejné diskusi, nebo účelové útoky - slovy jednoho z diskutujících, pod vlajkou modrobolševismu.

Odpovídám - obé je správně.

Tabery je totiž talentovaný novinář, který v pozici řadového redaktora Respektu povětšinou respektoval etická pravidla žurnalistiky. Zejména jeho články z prostředí veřejnoprávní televize měly značný společenský rozměr. Věcí druhou je skutečnost, že taktně zamlčel svůj zdroj.

Tím s největší pravděpodobností byla a je Taberyho matka Kristýna (sestra ministra kultury v první vládě Mirka Topolánka Martina Štěpánka), polistopadová šedá eminence České televize. Taberyové vliv na program ČT v roli dlouholeté vedoucí útvaru výzkumu programu a auditoria a posléze Janečkem pověřené ředitelky programu byl a je dodnes nemalý. S tím souvisí i přesun veřejných zdrojů k soukromým producentům. Ani Erik neodolal pokušení a tak jeho manželka je zaměstnána u dlouholetého externího producenta České televize...

Autor byl vedoucím sekretariátu generálního ředitele ČT. S redakcí Respektu vede dlouhodobý soudní spor na ochranu své pověsti.

0
Vytisknout
9913

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2012