Prohlášení Spojenectví práce a solidarity (SPaS)

Za nás nemluví!

20. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Důrazně protestujeme proti nátlakovým akcím hrstky studentů některých středních škol Jihočeského kraje, kteří se domáhají změny uzavřené koaliční smlouvy v Jihočeském kraji. Neustálé účelové změny jejich argumentů a zostřování požadavků vůči demokraticky zvolené krajské koalici hrubě překračují pravidla demokratické společnosti.

Odsuzujeme rovněž činnost některých sdělovacích prostředků, včetně veřejnoprávní ČT, které svým neobjektivním zpravodajstvím vyvolávají dojem, že hrstka náctiletých vedena několika dospělými a s podporou údajných "četných osobností" mluví za všechny, a tím manipulují veřejným míněním. Jménem koho vlastně ti mladí a média mluví? Naším jménem rozhodně ne!

Zcela kategoricky odsuzujeme chování některých politiků, kteří dokonce vybízejí protestující mládež, aby vytrvala, ba přitvrdila, ačkoli tito politici musejí vědět, že v demokratické společnosti se krajské rady koncipují výhradně cestou hlasů občanů v demokratických volbách a vznikem koalic. Je nebezpečné, že prezidentští kandidáti Z. Roithová (KDU-ČSL) a P. Sobotka (ODS) vyjadřují této hrstce protestujících svou podporu a přitom se ve volební kampani zaklínají ústavností a demokratickými principy. Tímto přístupem je však reálně pošlapávají.

Vyjadřujeme podporu a solidaritu jak zvolené radní Jihočeského kraje Vítězslavě Baborové, která se stala bezprostředním terčem cíleného útoku, tak hejtmanu Jiřímu Zimolovi za jeho rozhodnutí obhajovat i pod nátlakem závěry, které vyplynuly z výsledku demokratických voleb.

SPaS vyzývá všechny demokratické síly v ČR, aby se k tomuto prohlášení připojily!

Prohlášení vzniklo na základě diskuse koordinační schůzky SPaS

Ilona Švihlíková, mluvčí SPaS, Alternativa zdola

Jan Kavan, mluvčí SPaS, Evropská levicová platforma ČSSD

Milan Neubert, mluvčí SPaS, Strana demokratického socialismu

Milan Taraba, SON

Lubomír Vacek, Klub společenských věd

Suzana Exnerová, Levicové kluby žen

Miroslav Prokeš,Sdružení zastánců dětských práv, česká sekce DCI".

Eva Novotná, Václav Novotný, Ne základnám

Jiří Málek, Společnost pro evropský dialog

Milan Rokytka, AKORN

Nikola Čech-Čuřík, Nová antikapitalistická levice

Ivan David, Evropská levicová platforma ČSSD

Lubomír Ledl, Strana demokratického socialismu Pavel Vachtl, Iniciativa za demisi vlády Praha 18. 12. 2012

0
11560

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2012