"Premiér Nečas dluží omluvu českým vojákům"

20. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Petra Hulínského, stínového ministra ČSSD pro místní rozvoj

Situace okolo odvolání Karolíny Peake svědčí o klesající úrovni profesionality vlády Petra Nečase při správě země. Při sledování kroků Nečasovy vlády v poslední době mám totiž utkvělý pocit, že se už nejedná ani o "kabinetní politiku" v podobě zákulisních, promyšlených dohod, jak jsme tomu byli svědky v minulosti, ale spíše o "kabaretní politiku".

Odpovědnost za tuto frašku, kdy Česká republika má pravděpodobně další nelichotivý světový rekord v podobě asi nejkratšího funkčního období ministra obrany všech dob, nese primárně premiér Petr Nečas. Ten nikdy neměl připustit, aby do tak odpovědné funkce, jakou je post ministra obrany, kdy Karolína Peake nastoupila, neboť se jedná o člověka nezkušeného, bez jakýchkoliv vědomostí v oblasti bezpečnostní politiky a bez jakéhokoliv personálního, profesionálního a odborného zázemí.

I proto jsem v Poslanecké sněmovně při projednávání bodu, který se týkal jmenování Karolíny Peake do funkce ministryně obrany, pokládal paní Peake jednoduché, odborné otázky, kterými jsem se snažil na tento smutný fakt poukázat.

Jen politický analfabet se tak mohl divit jejím prvním krokům ve funkci, které připomínaly pověstného slona v porcelánu, kdy nedůstojně odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka a činila další neuvážené personální kroky. Není možné se na Karolínu Peake zlobit, že nesplnila svůj slib, že na ministerstvu nebude provádět žádné "kobercové bombardování": ona jako člověk naprosto netknutý bezpečnostní problematikou ani neví, co tento termín v podstatě znamená.

Co mne však mrzí, jsou dopady takových neuvážených kroků na důvěru českých vojáků v politické představitele země, jejíž zájmy a bezpečnost mají hájit. Jsem proto přesvědčen, že by po tomto kroku, kterým Nečas fakticky přiznal svoji chybu, měla následovat premiérova omluva českým vojákům. Jsem přesvědčen, že jí po takové frašce premiér českým vojákům dluží, aby alespoň zmírnil její negativní dopady.

0
Vytisknout
7704

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2012