Z FACEBOOKU:

Tomáš Cikrt Vítu Klusákovi: Zamýšlíte se někdy nad svou odpovědností?

20. 12. 2012

čas čtení 3 minuty

TOMÁŠ CIKRT: Pan Smetana podlehl kouzlu médií, která ho ujišťovala a stále ještě utvrzují v tom, že je hrdina. Nikdo, ani Vy pane Klusáku, v tom vězení nesedíte. Máte pouze svůj příběh, který dál rozehráváte. Například, když zveřejníte údajné dopisy pana Smetany, nebo když dáte lidem číslo na pana Doležala z věznice, co myslíte, že nastane jiného, než že mu Vámi vybuzení lidé začnou nadávat? Kdybyste točil hraný film, měl byste na takovou režii právo, ale je to dokument a Vy tlačíte příběh do svého obrazu, jenže Vaši herci jako je pan Smetana i pan Doležal se po natáčení nesbalí a nepůjdou domů, ale Váš příběh si odskáčou. Zamýšlíte se někdy nad svojí odpovědností?

VÍT KLUSÁK: Pane Cikrte, doporučuji Vám náš film hodnotit až po shlédnutí, předpokládám, že v Jihlavě na festivalu jste nebyl, navíc i tam běžela verze, která se od té doby v mnohém změnila. Romanův dopis, jehož autenticitu zpochybňujete, jsem objevil na Britských listech, pravost si ověřil u adresáta pana Milana Daniela. Služební telefon na pana majora je každému dostupný na stránkách rapotické věznice. Netuším, zda mi to budete věřit, ale vůbec mě nenapadlo, že mu někteří omezenci budou posílat anonymní sprosťárny, asi jsem naivní omezený idealista, tohle mě mrzí (panu Doležalovi jsem volal a vysvětlili jsme si to). Píšete, že Roman Smetana podlehl kouzlu médií a i v tomhle soudu se mýlíte na celé čáře. Zažil jsem s Romanem bezpočet situací, kdy novináře odmítl. Dále se ptáte na mou autorskou odpovědnost - ve vztahu k filmu Svobodu pro Smetanu mým pochybnostem ulevuje, že už několik diváků nás s Filipem Remundou příjemně překvapilo s podobnou odezvou: prý se jim Romanův postoj před tím filmem jevil jako nepochopitelný a nesympatický zároveň. Přišel jim jako kašpárek, co se chce za každou cenu promenádovat v televizi. Náš film je prý přesvědčil o pravém opaku. O Romanovi mluvili jako o pozoruhodné osobnosti. Divili se, proč tohle skrz zpravodajské šoty neprosáklo. - Rád bych věřil, že podobně naše roční snažení v podobě toho filmu osloví i Vás. Nakonec dovolte malou exkurzi do světa teorie dokumentárního filmu: Bill Nichols, autor klíčové knihy teorie dokumentu ustanovil pojem "sociální herec". - Poctivý dokumentarista naopak nesmí předstírat, že netvoří "svůj obraz", protože byť se jedná o uchopení reality vč. živých lidí, tak každý by ji uchopil jinak. Schovávání za jakousi pofidérní objektivitu je mnohem nebezpečnější, než přiznaný autorský vklad. Hezké Vánoce přeju.

Pozn. JČ: Pozoruhodné je, že Tomáši Cikrtovi vadí jednání Víta Klusáka, nevadí mu však jednání soudkyně Langerové, premiéra Nečase, českého soudnictví ani vězeňských dozorců v Rapoticích, ani donebevolající sprostota a nespravedlnost, jíž se na Romanu Smetanovi provinila česká justice. To všechno nechává pana Cikrta kupodivu chladným. Co z něho udělalo takové monstrum?

0
Vytisknout
8645

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2012