V rámci kampaně proti "cizím agentům" zasahuje Rusko proti mezinárodním lidskoprávním organizacím

28. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Německo a Francie si povolaly na kobereček ruské diplomaty v Berlíně a v Paříži poté, co Rusko zahájilo sérii razií proti mezinárodním nevládním organizacím. Cílem razií je vykořenit z Ruska "cizi agenty", tedy lidskoprávní a ekologické organizace, neortodoxní církve, charity, ženské organizace a nejméně jednu školu francouzštiny. Terčem razií byly v Moskvě i úřadovny organizací Amnesty International, Human Rights Watch a Transparency International.

"Je to plánovaná destrukce nevládního sektoru v Rusku," uvedl Lev Ponomarjov, šéf ruské organizace Za lidská práva, která se v pondělí také stala terčem útoku. "Je to válka proti nevládním organizacím a posílení autoritářského policejního státu."

Prokurátoři, daňoví inspektoři a činitelé ministerstva spravedlnosti provedli "kontroly" více než 80 organizací po celém Rusku. Tisíce dalších organizací budou také "kontrolovány".

Tlak na nevládní organizace přichází osm měsíců poté, co ruský prezident Vladimír Putin podepsal široce kritizovaný zákon, který nutí nevládní organizace, které přijímají finanční prostředky ze zahraničí, aby se označovaly jako "cizí agenti". Několik organizací, včetně organizace Za lidská práva, se z principu odmítly označovat za "cizí agenty". "Nejsem cizí agent," zdůraznil Pomomarjov a uvedl, že kdyby mysel orazítkovat veškerou svou papírovou i elektronickou dokumentaci slovy "cizí agent", znemožnilo by to jeho práci.

Nic se od podepsání zákona nedělo až do letošního února, kdy si Putin povolal činitele Federální bezpečnostní služby a připomněl jim existenci tohoto zákona. "Nikdo nemá právo mluvit za celou ruskou společnost, zejména ti, kdo jsou řízxeni a financováni ze zahraničí, a tak slouží zájmům jiných," zdůraznil Putin. "Tyto zákony musejí být dodržovány."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8913

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2013