Církve v Británii veřejně odsoudily vládní mýty o chudých

31. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Koalice církví v Británii v neděli obvinila britskou vládu, že ve snaze ospravedlnit nebezpečné škrty v sociální infrastruktuře šíří mýty o chudobě.

Ve společné zprávě zdůraznil Baptistický svaz Velké Británie, Metodistická církev, Sjednocená reformovaná církev a Skotská církev, že je "systematické zkreslování obrazy nejchudších občanů ve společnosti" velkou nespravedlností, proti níž církve musejí bojovat.

Církve publikovaly své společné prohlášení před pondělním zavedení tzv. "daně z ložnic" a dalších zásadních škrtů sociální infrastruktury. Labouristická opozice varuje, že celkem přijde průměrná britská rodina v důsledků škrtů dnešní britské vlády, vedené konzervativci, o přibližně 900 liber (27 000 Kč) ročně.

Paul Morrison, poradce pro politické otázku v Metodistické církvi, zdůraznil v BBC, že vláda jaksi "šíří představu, že chudí si svou chudobu zaslouží, že jsou jaksi méně významní občané, že nemají hodnotu. Církve jsou přesvědčeny, že tito lidé mají hodnotu a mělo by se s nimi zacházet daleko férověji, než jak se to děje."

Ve své zprávě obvinily čtyři zmíněné církve politiky a média, že šíří o chudých lidech šest mýtů: že jsou líní, že jsou to alkoholici nebo osoby závislé na drogách, že ve skutečnosti vůbec nejsou chudí, že podvádějí systém, že se jim žije lehce a že způsobili státní zadluženost.

Morrison vysvětlil: "Vidíme, jak lidé, kterých si vážíme, o nichž jsme přesvědčeni, že si jich Bůh váží a že je Bůh miluje, jsou každodenně uráženi v médiích a to musí přestat. Důsledkem takovýchto postojů vůči chudým pak je, že sociální škrty začnou být přijatelnější, a je správné, abychom kritizovali i toto."

Podrobnosti v ZDE

0
Vytisknout
13380

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2013