Vědci odhalili genetické příčiny rakoviny prostaty, prsu a vaječníků

28. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Britské zdravotnictví zřejmě zavede celostátní testovací program pro muže ohrožené rakovinou prostaty poté, co byly zjištěny charakteristické genetické markery rakovin prostaty, prsu a vaječníků v rámci výzkumného projektu, na němž se podílelo více než 1000 vědců.

Lékaři uvádějí, že jednoduchý test slin, který bude stát přibližně 150 Kč, poskytne pacientům personalizovaný "rizikový profil" těchto nemocí a připraví individuální zdravotní kontrolu a péči pro osoby, jimž test prokáže, že jsou nejvíce ohroženi možným vznikem jedné z těchto rakovin.

Genetické markery jsou jako pravopisné chyby v pacientově DNA, které zvyšují riziko onemocnění. Lékaři srovnávali genetické charakteristiky 25 000 pacientů, trpících rakovinou prostaty, s obdobným počtem genetických charakteristik u zdravých mužů. Nalezli 23 nových chyb DNA, které zvyšují riziko vzniku rakoviny prostaty.

Obdobný výzkum v oblasti rakoviny prsu objevil 49 nových genetických chyb, které vyvolávají rakovinu prsu. U žen, které zdědí většinu těchto rysů, vzniká třicetiprocentní pravděpodobnost onemocnění rakovinou prsu, což je třikrát více než průměr.

V případě rakoviny vaječníků bylo nalezeno 8 nových genetických markerů, způsobujících onemocnění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10895

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2013