Drastické novodobé otroctví, které podporuje britská vláda

14. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

Británie dováží domácí otroky a ignoruje, co se s nimi v zemi děje. Bohatí cizinci, které Británie láká, aby se v zemi usadili, si loni s sebou přivezli do Británie 15 745 domácích služebníků. Od britských úřadů dostali tito služebníci povolení k pobytu jako zaměstnanci v domácnostech bohatých cizinců. Bohaté rodiny z Indie, z Nigérie a z Blízkého východu si do Británie přivážejí služebníky z Filipín, z Indonésie i odjinud, většinou nikoliv ze své vlastní země. Před rokem britská vláda změnila podmínky povolení k pobytu v Británii pro tyto služebníky a učinila je absolutními otroky jejich zaměstnavatelů, bez možnosti uprchnout před jejich často děsivým terorem a útlakem, píše v deníku Guardian Poly Toynbee.

V roce 1998 poskytla tehdejší Labouristická vláda těmto služebníkům - většinou jsou to ženy - právo uniknout zaměstnavatelům, kteří je často fyzicky bijí a sexuálně zneužívají. I když byly i poté tyto ženy zoufalým způsobem zranitelné, zacházení s nimi se změnilo, když dostaly právo změnit zaměstnavatele a zachovat si při tom povolení k pobytu v Británii. Avšak před rokem nynější konzervativní britská vláda proměnila tyto ženy v bezmocné otrokyně svých zaměstnavatelů. Jejich povolení k pobytu totiž nyní platí jen pro práci u jediného zaměstnavatele - bohaté rodiny, která je do země přivezla. Důsledkem bylo dramatické zhoršení životních podmínek těchto žen: proměnily se v otrokyně ve vazbě.

Charitativní organizace Kalayaan se snaží hájit práva zahraničních dělníků. Údaje, které shromáždila, vypovídají výmluvně o drastické situaci těchto žen od doby, kdy bylo jejich povolení k pobytu pevně svázáno s prací pro jediného zaměstnavatele. Od doby, kdy tato změna vešla v platnost, všechny tyto ženy dostávají plat menší než 100 liber týdně. 95 procent těchto žen nyní dostává plat nižší než 50 liber (1500 Kč) týdně a 62 procent těchto žen nedostává vůbec žádný plat. Proč by jim měli zaměstnavatelé přece něco platit, když ty ženy nemohou odejít jinam? Před zavedením nové podmínky nemělo 31 procent těchto služek samostatný pokoj. Po odebrání jejich možnosti přejít k jinému zaměstnavateli nemá vlastní pokoj 85 procent těchto služeb. Často spí v kuchyni nebo v obývacím pokoji. Nemají postel ani místo pro své věci. Většina z nich musí být trvale ve službě a nemají možnost se vyspat. Žádná z těchto služek, s nimiž dělala charitativní organizace pohovory, nemá nikdy žádný den volno. 96 procent těchto žen informovalo, že jim rodina zaměstnavatele brání, aby neutekly, a tak nikdy nesmějí chodit mimo dům samotné.

Příběhy, které jsem slyšela od žen, které utekly, byly šokující. "Annu" přivezla do Británie nigerijská rodina, pro kterou už pracovala, je z jiné africké země. Rodina jí předala do rodiny syna, která jí odebrala pas a neplatila ji žádnou mzdu, kterou dříve "Anna" posílala domů na uhrazení školného pro své tři sestry. V některé dny ji v zimě rodina vyhazovala ven na ulici za domovní dveře. Venku musela trávit noc. Pracovala zadarmo v obchodech, vlastněných rodinou a v jejich restauraci. Uklízela a starala se o děti. Utekla s jedinou igelitkou. Mluví pouze francouzsky a požádala o pomoc jedinou osobu, kterou znala - učitelku dětí - která jí poskytla útočiště a poslala ji do charitativní organizace Kalayaan. Nyní žije "Anna" ve vakuu, kde končí tolik žen - nemá pas, nemá vízum, nemá práci. Vyslanectví nechtějí lidem, jimž zaměstnavatelé odebrali pas, pomáhat. Stavějí se na stranu bohatých a vlivných osob, které mají na politiky doma vliv.

"Marii" z Indonésie přivezla do Londýna z Dubaje arabská rodina, která ji byla, mučila ji hladem, a vyhrožovala jí. "Maria" utekla a čekala na autobusovém nádraží Victora, než uslyšela někoho, kdo mluvil jejím jazykem. Ten jí pomohl. Ale s novým systémem povolení k pobytu nemůže charitativní organizace Kalayaan nijak pomáhat. Škrty ve finanční právní pomoci znamenají, že tito lidé se nemohou už obrátit v Británii na soudy. Vědí, že se nemohou obrátit na policii a udat zaměstnavatele, že je týrá - policie je prostě jen nechá deportovat z Británie za to, že porušily podmínky svého povolení k pobytu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12380

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2013