APPIAN a MUS: Operace české tajné služby Kosatka končí po deseti letech

15. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

Když Britské listy v březnu 2003 obvinily v článku Trabant s karoserií Ferrari aneb kontinuita privatizování v Čechách, Investiční přístav premiéra Špidly a Pandořina skříňka plná hnědého uhlí a miliard Antonína Koláčka, že tuneluje český stát a jeho impérium Appian není žádný ekonomický tygr, nýbrž několik prázdných skořápek, se kterými se dá hrát a které se českým bulíkům a jejich premiérovi Špidlovi jeví jako exotická zlatá vejce, rozhostilo se vyděšené ticho. To ticho trvalo deset let a dva měsíce. O sebeprivatizaci vláda neuvažuje ještě ani dnes... Možná proto deset let, neboť přesně deset let je promlčecí lhůta od spáchání trestného činu nepřekažení trestného činu a napomáhání trestnému činu. Dnes už je možno bez obav po Koláčkovi ten privatizační bordel uklidit, aniž by se pachatelé z řad členů vlády premiéra Špidly, ekonomické sekce kontrarozvědky, rozvědky a kriminální policie museli obávat následků v podobě výhledu ze zamřížovaných oken.

Autor série reportáží udělal vše pro to, aby prodeji MUS zabránil. Marně. Britské listy mají dnes ze současné mediální hysterie mainstreamových sdělovacích prostředků, provázející soud s Koláčkem ve Švýcarsku, akorát srandu.

Autor nalezl a zveřejnil souvislosti i dokumenty, ze kterých muselo být analytikům tajné služby jasné už v březnu 2003, že je to tunel. Upozornil veřejně na velmi nestandardní vazby poslance Hojdara (ČSSD) na Koláčka a MUS. Velmi důrazně upozornil 3. 2. 2004 ministra průmyslu Urbana (ČSSD) a následně i premiéra Špidlu (ČSSD) na hrozící nebezpečí tunelu a nutnost prověření Koláčkovy firmy tajnou službou. To byl stále ještě čas zachránit miliardy korun českých daňových poplatníků. Nestalo se nic. Mlčela vláda a mlčeli i tehdejší bossové hornických odborů. Antonín Koláček, zakladatel a majitel Appian Group a tím pádem i majitel Mostecké uhelné se stal spoluzakladatelem a sponzorem soukromé Vysoké školy finanční a správní. Ve správní radě byl premiér Paroubek (tehdy ČSSD). V akademické radě této školy, která produkuje řadu bankovních, státních i politických manažerů, seděl Vladimír Tlustý, jeden z čelných poslanců ODS. Školu vystudovali poslanci, kteří byli členy hospodářského a rozpočtového výboru (ČSSD i ODS). Školu vystudovali i pracovníci ekonomické sekce kontrarozvědky. Aby bylo jasno, řada politiků většiny parlamentních politických stran tuto jinak určitě vynikající vysokou školu studuje dodnes.

Švýcarská prokuratura zmapovala toky peněz v kauze Mostecká uhelná AŽ V ROCE 2008 a to dokonce až po tichém upozornění z Česka. Teprve tehdy padla obvinění. A teprve tehdy byla zmrazena konta a "švýcarská spojka" se MUSce zadřela. Londýnská a lichenštejsnká ne. Aktuální a žurnalisticky výživná mohla být kauza Appian v březnu 2003, kdyby bývali pražští novináři měli v hlavách mozek, a ne řezanku. Ale všichni hráli s Koláčkem skořápky.

No řekněte, kdyby to nebylo k pláči, není to k smíchu?

22. 06. 2012 Štěpán Kotrba: Události komentáře ČT objevily Ameriku - uhelné tunely - devět let poté, co tak mohly učinit ZDE

12. 01. 2012 Interní audit ČEZ: Pohádka o nezávislé kontrole ČEZu ČEZem ZDE
15. 11. 2011 Michael Kroh: Odklánění ZDE
27. 08. 2004 Jakub Leiter: O energetické koncepci ministra Urbana: "Za pár měsíců to už soudruzi viděli jinak..." ZDE
27. 08. 2004 Štěpán Kotrba: Hloupost ministra nebo vlastizrada? ZDE
03. 02. 2004 Štěpán Kotrba: O sebeprivatizaci vláda neuvažuje ZDE
12. 12. 2003 Štěpán Kotrba: Pandořina skříňka plná hnědého uhlí a miliard ZDE
28. 11. 2003 Štěpán Kotrba: Investiční přístav premiéra Špidly ZDE
27. 11. 2003 Ivan Feranec: Nesnesitelná lehkost informování: ČTK a Appian ZDE
27. 11. 2003 The privatisation of North Bohemian coalmines may have been corrupt, but will we ever know? ZDE
24. 11. 2003 Štěpán Kotrba: Prázdná skořápka, čekající na české uhlí? ZDE
05. 03. 2003 Štěpán Kotrba: Trabant s karoserií Ferrari aneb kontinuita privatizování v Čechách ZDE

0
Vytisknout
12693

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2013