Nová kniha:

Škrty zabíjejí

16. 5. 2013

čas čtení 6 minut

Ve Spojených státech přišlo v důsledku vládních škrtů 5 milionů lidí o přístup k zdravotní péči. V Řecku došlo k 200 procentnímu nárůstu počtu případů HIV. V nejpostiženějších zemích stoupl počet sebevražd.

Kdyby byl program vládních škrtů provozován jako klinický test, byl by zrušen. Důkazy, že má smrtící vedlejší účinky, jsou totiž drtivé, vysvětluje David Stuckler, odborník na ekonomiku zdraví z Oxfordské univerzity v explozivní nové knize.

David Stuckler a jeho kolega ze Stanford University Sanjay Basu vydávají v Londýně knihu s názvem The Body Economic: Why Austerity Kills. Dokazují, že vládní škrty mají "ničivý dopad" na veřejné zdraví v Evropě i v Severní Americe.

Zjistili, že v zemích, postižených škrty, spáchalo sebevraždu o 10 000 lidí více než normálně a zaznamenáno bylo od zavádění vládních škrtů o milion více případů deprese než za normálních okolností.

Standard & Poor's: Rusko čekají ekonomické problémy

16. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Pokud Rusko nezlepší špatné investiční klima a neprovede dlouho odkládané reformy, čekají jeho ekonomiku těžké časy, varuje ratingová agentura Standard & Poor's. Ruská federace má za sebou více jak dekádu víceméně nepřetržitého ekonomického růstu založeného na průmyslu energetických surovin a stala se osmou největší ekonomikou světa. Nicméně po stabilizaci cen energetických surovin je podle expertů nepravděpodobné, že by růst pokračoval stejným tempem bez reformování ekonomiky.

Mnoho zajíců - psova smrt, aneb kterak Oranžový klub střelil kozla

16. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Oranžový klub žen při ČSSD způsobil straně o víkendu PR katastrofu a nyní je terčem těžké odvety aparátnických dinosaurů, která hrozí s vaničkou vylít i dítě ženské emancipace. Autorky i jejich veřejné přímluvkyně se teď snaží operovat s výkladem, podle nějž předložily "materiál k diskusi", takže pozdvižení prý vůbec není namístě. Nejlepším komentářem k tomuto přístupu je fakt, že Oranžový klub svůj materiál označil názvem "Desatero" (=oblíbený způsob, jakým starozákonní Jahve předkládal návrhy k nezávazné diskusi) a autentická formulace Opatření č. 4:

Navrhujeme uzákonit povinné dělení­ rodičovské dovolené mezi otce a matku. Zaměstnavatelé si musí­ zvyknout, že nejen žena je "nespolehlivou" zaměstnankyní­ s "rizikem" rodičovství­.

Jedna jediná varianta, jinak nic. Uzákonit. Povinné. Musí. Tu máš a diskutuj.

Žen se nikdo neptá

16. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

K článku o Oranžovém klubu žen: Souhlasím plně s názorem tohoto klubu a skutečnost, že jsou, zejména muži, tak pobouřeni, svědčí o tom, že hřebíček byl uhozen na hlavičku, píše Olga Lepková.

Čekat, až se jakákoliv lidská skupina - třeba i otcové nebo muži ve vedoucích pozicích , vzdají svých výhod, je čekáním na Godota. je to stejné jako čekat, až se ti bohatí rozdělí s chudými, protože je jim jich líto, je to zcela a naprosto nesmysl.

"Nedokážeme veškeré muže přesvědčit, že by pro ně mohlo být přínosem chodit na rodičovskou dovolenou, proto jim to zkrátka všem nařídíme zákonem" - věta z článku.

Chtěla jsem se jen zeptat, jak ženy přesvědčujeme, že by pro ně mohlo být přínosem trčet na mateřské a nechat si ubíhat příležitosti ke kariéře mezi prsty? Prostě se jich nikdo neptá a to je tedy o moc horší než dovolenou rozdělit mezi oba rodiče zákonem.

Přesně pak Oranžový klub konstatoval, že by to vyrovnalo znevýhodnění žen při budování kariéry, které se tak hodí všem, kdo milují platové rozdíly mezi muži a ženami. Proto fandím tomuto názoru i kvótám ve vedení firem či politických funkcích. S prosíkem to zkrátka nepůjde.

Jak dělá Dvořák v České televizi bartery aneb kdo pije a kdo platí

16. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

Generální ředitel České televize Petr Dvořák řekl na středečním zasedání Rady České televize, že nehodlá sdělovat náklady outdoorové kampaně ČT k 60 výročí ČT, neboť ji platí nápojová firma Mattoni a tudíž na ni nebyly vynaloženy veřejné prostředky. Otázkou je, co vše jsou veřejné prostředky. A problémem je s etikou partnera. Veřejností je Mattoni hodnocena jako kontroverzní kvůli nechuti převzít odpovědnost za zdevastování Lázní Kyselka. Kodex ČT říká, že televize "důsledně respektuje právní a etická pravidla profese." Etická pravidla mediálního partnerství ČT vylučují spolupráci s neetickými firmami. Česká televize má vytvořeno své vnitřní pravidlo, podle kterého může pozastavit mediální partnerství, vyjdou-li najevo pochybnosti, které by mohly poškodit dobré jméno ČT. Když se ale podíváme na Dvořákovu představu barteru, lehce se vyděsíme.

  • Mattoni, která nemá peníze na základní sanaci a rekonstrukci lázní Kyselka, zaplatí 600 billboardů s exkluzivními fotografiemi deseti tváří ČT na masivní kampaň (standardní průměrná cena billboardů je 2-3000 Kč/ks/měsíc, slevy na ceny billboardových ploch činí během ekonomické krize až 80-90 procent, cena tisku a výlepu je zanedbatelná - okolo 1000 Kč/ks). Čili jestli Mattoni zaplatí za kampaň milión, tak to bude moc.
  • Česká televize vyrobí "propagační" seriál o zakladateli firmy Mattoni, který bude učebnicovou ukázkou product placementu ve vysílání veřejné služby... Rozpočet třináctidílné série se podle serveru Borovan.cz pohybuje okolo 100 milionů korun. Karlovarské minerální vody mají hradit pouze část nákladů.

Z výše uvedeného při utajení podrobností o podstatě spolupráce, nevyplývá výhodnost této "barterové" transakce pro ČT, vyplývá z ní ale, že investigativní pořad Reportéři ČT už nebude nejspíš investigativní a kritický, jako byl při natáčení dílu s názvem "Areál Kyselky očima potomka Mattoniho". Nyní je jasné, kdo pije (vodu) a kdo platí. V politické branži se tomu říká držhubné. V reklamní branži pak CSR - corporate social responsibilty....

APPIAN a MUS: Operace české tajné služby Kosatka končí po deseti letech

15. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

Když Britské listy v březnu 2003 obvinily v článku Trabant s karoserií Ferrari aneb kontinuita privatizování v Čechách, Investiční přístav premiéra Špidly a Pandořina skříňka plná hnědého uhlí a miliard Antonína Koláčka, že tuneluje český stát a jeho impérium Appian není žádný ekonomický tygr, nýbrž několik prázdných skořápek, se kterými se dá hrát a které se českým bulíkům a jejich premiérovi Špidlovi jeví jako exotická zlatá vejce, rozhostilo se vyděšené ticho. To ticho trvalo deset let a dva měsíce. O sebeprivatizaci vláda neuvažuje ještě ani dnes... Možná proto deset let, neboť přesně deset let je promlčecí lhůta od spáchání trestného činu nepřekažení trestného činu a napomáhání trestnému činu. Dnes už je možno bez obav po Koláčkovi ten privatizační bordel uklidit, aniž by se pachatelé z řad členů vlády premiéra Špidly, ekonomické sekce kontrarozvědky, rozvědky a kriminální policie museli obávat následků v podobě výhledu ze zamřížovaných oken.

Autor série reportáží udělal vše pro to, aby prodeji MUS zabránil. Marně. Britské listy mají dnes ze současné mediální hysterie mainstreamových sdělovacích prostředků, provázející soud s Koláčkem ve Švýcarsku, akorát srandu.

Zemřel prognostik a politik Valtr Komárek

16. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

V pražské nemocnici Na Homolce zemřel prognostik a politik Valtr Komárek. Několik posledních dní byl hospitalizovaný kvůli špatnému zdravotnímu stavu po operaci srdce. Bylo mu 82 let.

Zdroj: ZDE

Prohlášení prezidenta republiky k úmrtí Valtra Komárka

16. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Tisková zpráva

Vzpomínám si na předposlední setkání s Valtrem Komárkem při příležitosti jeho návštěvy sjezdu Strany Práv Občanů Zemanovci. Tehdy ještě sršel svým neopakovatelným životním optimismem a nikdo by neočekával, že se dočkáme jedné z nejsmutnějších zpráv, která mě v mém životě zasáhla. Naše poslední setkání bylo v nemocnici, kde už ale umíral. Obdivoval jsem jeho smysl pro humor, jeho laskavost, jeho soucit s názorovými oponenty, kterým s úsměvem vysvětloval své argumenty. Myslím si, že odešla jedna z nejvýraznějších postav polistopadové české politické scény, a že tuto postavu v období rozjitřeného předvolebního politického boje budeme dlouho postrádat.

Miloš Zeman, prezident České republiky

V Praze dne 16. května 2013

Firma Amazon bude znovu pozvána kvůli neplacení daní na kobereček do britského parlamentu

16. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Poslanci britské Dolní sněmovny znovu vyzvou ředitele firmy Amazon, aby v parlamentu odpovídala na otázky týkající se jejího daňového statusu v Británii poté, co zjistilo vyšetřování deníku Guardian, že podnik platí v Británii minimální daně. V roce 2012 zaplatila firma Amazon v Británii pouze 3,2 miliony liber daní a uvedla, že objem jejího prodeje v Británii měl hodnotu 320 milionů liber. Avšak svým investorům firma sdělila, že objem jejího prodeje v Británii měl hodnotu 4,2 miliardy liber.

Firma Amazon obdržela od britské vlády dotace v hodnotě 2,5 milionu liber a daňové úlevy na výstavbu nových skladišť. Platila by v Británii více daní, jenže veškeré její prodeje jsou účtovány skrze Lucembursko. Celkem firma Amazon vybrala od britských zákazníků na internetu za poslední čtyři roky 12 miliard liber.

Amazon tvrdí britskému daňovému úřadu, že nemá v Británii "trvalé sídlo". Má tam však trvalé sídlo a zaměstnává tam 4191 trvalých zaměstnanců a před Vánocemi dalších 10 000 dočasných zaměstnanců. Všichni britští zákazníci však jsou fakturováni "z Lucemburska".

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘEČETLI JSME:

Povinná "otcovská" stojí za úvahu

16. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Sociální demokratky navrhly povinné střídání otce a matky na rodičovské dovolené. Návrh Oranžového klubu ČSSD zafungoval jako červený hadr, a to na všechny: bonmoty o svazování, o návratu totalitního myšlení či sociálním inženýrství se to jen hemží a mužská část sociálních demokratů rozpačitě a vyhýbavě kroutí hlavou.

Nejde přitom o nic neznámého. Za hranicemi Česka už takové věci běžně fungují a přívlastek "povinný" si nikdo s totalitou nespojuje. Ostatně sociální demokratky už naznačily, jak chtějí svůj návrh konkrétně koncipovat. Těžko si lze představit, že by chtěly nezbedné otce posadit do vězení či jim nařídit rok nucených domácích prací. Budou se inspirovat rakouskými, švédskými či islandskými úpravami, kde je v případě nestřídání rodičů rodičovská dovolená prostě kratší a s nižším finančním příspěvkem.

Zdroj: ZDE

Jak napsal jeden čtenář na Fóru IHned: "po dlouhé době na IHNED inteligentní názor".

Loučení s Milošem Pohorským

16. 5. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 3 minuty

Konfucius řekl, že veškeré zlo pramení z nevědomosti. Mnohdy se stačí jen rozhlédnout kolem sebe, abychom si uvědomili, kolik je v téhle větě pravdy. Ale můžeme to říci i opačně: poznání, pochopení, vzdělání a vhled jsou zdrojem laskavosti, mírnosti a lidskosti. Jistě, nemusí to platit vždy, ale v případě literárního kritika a historika Miloše Pohorského to stvrzuji bez váhání. Upřímně řečeno, za celý dlouhý čas, kdy jsme se znali a setkávali, mě doopravdy zarmoutil pouze jednou -- uplynulou sobotu, 11. května 2013.

V poslední době jsme se nevídali nijak často. Spíše vzácně, až výjimečně. Což bylo, s ohledem na věk a zdravotní stav, pochopitelné. Vlastně jsem s ním naposledy déle seděl, když (pln obav, má-li ještě dost sil) promýšlel svůj příspěvek k máchovské monografii u příležitosti 200. výročí básníkova narození. Bylo u něho dost nezvyklé slyšet pochybnosti, normálně býval vždy plný energie a entuziazmu.

Mé mladé přítelkyni III

16. 5. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 26 minut

V předcházejícím dopisu jsem propadl jisté nostalgii a napsal něco, co jsem neměl. Ne snad, že bych nemluvil pravdu, právě naopak, ale nechal jsem se unést vzpomínkou na to, jak jsem od čtvrté třídy miloval Zdenku Krymlovou. O starých přítelkyních se těm mladším přece nepíše.

Ohlas toho, co jsem Ti zatím napsal, je zajímavý. Jakkoli jde o malý, statisticky patrně nevýznamný vzorek, i tak se mi zdá, že poměrně dost lidí pochopilo, že moje vzpomínky jsou politicky neutrální -- ostatně nejsem komunista, ale emigrant z téhož systému.

Diskuse o jídle

16. 5. 2013 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Podobně jako při každé diskusi o víře se i ta o jídle posunula úplně někam jinam než o čem byl můj článek. Pan Mikula se dožaduje ode mne vědeckých argumentů, popravdě nevím přesně k čemu. Nijak jsem se nevyjadřoval k otázce prospěšnosti či neprospěšnosti vegetariánství nebo veganství a od jisté doby to zásadně veřejně nedělám, snad jedině malou zmínkou o nenahraditelnosti jistých bílkovin /aminokyselin.

Můj článek byl o tom, že pokud z jídelníčku světa vyjmu třeba 50% bílkovin živočišných musím je něčím nahradit. Třeba rostlinnými. Toť vše. Někomu vadí antibiotika, jinému zase pesticidy a herbicidy nebo aflatoxiny ze sil a skladů ořechů.

Každý ať si zvolí sám. Ale o tom jsem skutečně nepsal. Ostatně nemalá část lidské populace neřeší vegetariánství nebo masožravectví, ale to aby neumřela hlady přímo nebo na následky malnutrice. A to i třeba v českých léčebnách dlouhodobě nemocných.

Britští muži "jsou v krizi"

15. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

Krize mužské identity "vyvolává machismus a krutost"

Británie čelí "krizi mužství". Rychle probíhající hospodářské změny poškozují mužskou totožnost a povzbuzují machismus a mizogynii, tvrdí labouristická poslankyně Diane Abbottová.

Tato stínová ministryně veřejného zdraví varuje, že v hospodářské krizi vzniká generace odcizených mladých mužů. Mladí muži podle ní také nejsou schopni hovořit o problémech, jimž čelí. "Je to jako ve filmu Fight Club - prvním pravidlem mužství v moderní Británii je, že o tom nesmíte mluvit."

Vláda musí usilovat o plnou zaměstnanost, jinak tento problém nebude vyřešen, tvrdí Abbottová. Podle pozorovatelů jde o první pokus Labouristické strany odebrat konzervativcům agendu, týkající se rodiny. Jiný činitel Labouristické strany, Jon Cruddas, uvedl, že by Labouristická strana mohla nabídnout mladým mužům placenou dovolenou, aby navštěvovali předporodní semináře, a že by také měla zakázat reklamu zaměřenou na mladé muže.

Jsme teprve na začátku krize ?

ČMKOS: Rekordní pokles HDP nevěstí nic dobrého

15. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Českomoravské konfederace odborových svazů

Před pár minutami zveřejnil Český statistický úřad s napětím očekávaná data o vývoji hrubého domácího produktu za první čtvrtletí. Kdo očekával, že už se česká ekonomika usazuje na dně recese a hodlá mířit vzhůru, je na omylu. Zjištění, že srovnatelný objem HDP byl oproti 4. čtvrtletí 2012 nižší o 0,8 % a ve srovnání s loňským 1. čtvrtletím dokonce o 1,9 %, může být překvapením jen pro toho, kdo nechce vnímat důsledky přehnané fiskální restrikce současné vlády, a především jejího ministra financí.

Obejdeme se při jídle bez ideologie?

15. 5. 2013 / Radek Mikula

čas čtení 3 minuty

Debata o stravování a jeho ekologických a ekonomických aspektech je podobně důležitá jako téma kuřáctví a je jen dobře, že Britské listyzačaly v této oblasti splácet svůj dluh.

Mezi pány Plachým a Wagnerem se rozpoutala polemika, kterou se snaží korigovat Karel Dolejší. Reakce Petra Wagnera na článek prvně jmenovaného je ovšem poněkud zkratkovitá. Přináší jednoznačně formulovaná tvrzení místo argumentů podložených fakty. Nyní mu, obávám se, nezbývá než věrohodně zpochybnit odkazy na vědecké zdroje, kterými mu odpověděl Ondřej Plachý, nebo uznat svůj omyl. Pokud neučiní ani jedno, ani druhé, budiž to důkazem, že i biologicky orientovaní intelektuálové mohou propadnout mentální závislosti na konzumaci masa.

Netvrdím, že současná praxe chovu hospodářských zvířat je v pořádku

15. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Pan Mikula vznáší otazník na tvrzením, "že jsou hospodářská zvířata živena na marginální půdě". Měl jsem zato, že z mého textu je naprosto jasné, že nic takového ani náhodou netvrdím; psal jsem o tom, že současná praxe průmyslového chovu hospodářských zvířat přímo konkuruje výživě lidí v chudých zemích světového Jihu a ani náhodou jsem ji neztotožňoval s dnes víceméně nevyužívaným potenciálem pastevního chovu na marginálních půdách. Co tvrdím je, že chov hospodářských zvířat per se nemusí nutně probíhat na úkor výživy lidí, což je aktuálně pravda a je to také zcela oprávněně kritizováno.

Pokud jde o argumentaci kvalitou života chovaných zvířat, pak pastevní chov představuje vůči průmyslovým kravínům či velkodrůbežárnám opravdu podstatný rozdíl, a to jak pokud jde o výživu, tak o prostředí. Samozřejmě je nabíledni námitka, že cílem chovu je stejně usmrcení zvířete, což bývá většinou pravda (ale ne úplně u drůbeže a dojnic). Otázkou ale zůstává, zda a kdy se mám cítit provinile: Pokud sním zvíře, které prožilo relativně šťastný život v podmínkách neprůmyslového chovu, nebo pokud zkonzumuji například "nevinný" salát? Není příliš antropocentrické vidět zvířata jako nám blízká a proto trpící, kdežto rostliny jako něco pouze tupého a necitlivého?

A není snad pravda, že člověk je zvíře - a zvířata se navzájem požírají zaživa?

Temný soumrak našeho zdravotnictví

15. 5. 2013 / Václav Špíka

čas čtení 42 minut

V prosinci 2007 jsem v Britských listech uveřejnil článek Připravovaná reforma zdravotnictví neskončí dobře. Protože od té doby uplynulo již více než pět let, rozhodl jsem se napsat, jak se toto mimořádně důležité odvětví, podle mých znalostí a zkušeností, od té doby vyvíjí. Protože tento příspěvek bude trochu delší, napíši nejprve přehled oblastí, kterými se budu dále podrobněji zabývat.

Tajné nahrávky z cizích ložnic z archivů ministerstva vnitra rozzuřily Gruzii

15. 5. 2013 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 8 minut

Gruzií minulý týden otřásl skandál spojený s tajnou nahrávkou intimního vztahu známého investigativního novináře Giorgi Faresišviliho s osobou stejného pohlaví. Tyto záběry pochází z archívu MV Gruzie, jež proslula nahráváním intimních životů známých osob politického života Gruzie, vlivných podnikatelů, novinářů a vůbec každého, kdo minulé vládě Michaila Saakašviliho nepřišel vhod. Po říjnových parlamentních volbách nová gruzínská vláda slíbila, že tyto protizákonné praktiky budou ukončeny a materiál zničen. Momentálně to vypadá, že se představitelům nové vlády tyto nahrávky mohou také hodit.

Nejistá budoucnost Evropy

15. 5. 2013 / Jiří Bátěk

čas čtení 3 minuty

V knize Tři svíce za budoucnost editor a hlavní autor Václav Cílek zmiňuje zajímavý příběh z konce 19. století, kde v jedné francouzské vesnici došlo k mlácení a upálení mladého šlechtice, protože volal "Ať žije republika". Tímto se podle asi dvaceti aktérů prohřešil, protože podle jejich soudu podkopával císařství. Vesměs vážené a uznávané osoby se domnívaly, že vraždou zachraňují stát. Pozoruhodná je skutečnost, že o zabíjení nepřátel se mluvilo ve vesnici o deset let dříve, než se tak opravdu stalo. Nikdo to tehdy nemyslel vážně.

Stiglitz: Ameriku ohrožuje bublina studentské zadluženosti

15. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

V desetiletích po druhé světové válce se staly charakteristikami úspěchu ve Spojených státech dvě charakteristiky: vlastnictví domů a bytů a vysokoškolské vzdělání.

Než praskla r. 2007 finanční bublina týkající se trhu s nemovitostmi, banky přesvědčily občany s nízkými a středními příjmy, že mohou proměnit své domy a byty v mlýnky na peníze. Přesvědčili je, aby si použili své nemovitosti jako jistiny na půjčky - a nakonec přišly miliony lidí o střechu nad hlavou, píše v deníku New York Times ekonom Joseph Stiglitz.

Všichni uznávají, že jedinou cestou k zlepšení postavení ve společnosti je vzdělání, ale to začíná být pro normální lidi finančně nepřístupné. Absolventi univerzit nyní končí školu s dluhy většími než 26 000 dolarů, je to za posledních sedm let vzrůst o 40 procent. Avšak jsou v tom obrovské rozdíly.

Anketa Romano hangos:

Romové a nový prezident

15. 5. 2013 / Pavel Pečínka

čas čtení 26 minut

V prvním čtvrtletí letošního roku se zdálo, že v ČR neexistuje závažnější problém než dilema, kdo bude prezidentem. Zajímalo nás, zdali je prezidentským tématem zaujatá, třebas jen částečně, i romská veřejnost. Výsledek dává jednoznačný závěr -- k tématu se vyjádřili sice mnozí pro-romští aktivisté a přátelé Romů, avšak jen tři Romové. Pro většinu romských přispěvatelů existují zřejmě mnohem ožehavější témata... Ptali jsme se:

Co mohou Romové očekávat od nového českého prezidenta? V čem bude jiný než ten předchozí?

Rozbije Británie Evropskou unii?

14. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Naléhání britského konzervativního premiéra Davida Camerona, aby se znovu začalo jednat o smlouvách Evropské unie, může vyvolat celou řadu riskantních hlasování o budoucnosti EU v různých evropských zemích, varují soukromě vysocí činitelé v Bruselu. Poukazují na to, že zatímco měl Cameron během své návštěvy ve Washingtonu jednat jménem EU a podporovat potenciálně velmi výhodnou obchodní smlouvu mezi EU a USA, využil této příležitosti k útokům na Evropskou unii.

Bruselští činitelé také poukazují na ironii toho, že zatímco britský ministr financí George Osborne v úterý v Bruselu požaduje, aby Evropská unie ostře zasáhla proti neplacení daní globálními společnostmi, jeho strana mezitím v Londýně hovoří o tom, že Británie z EU vystoupí.

Politikové v Bruselu uznávají, že velké politické změny v eurozóně v důsledku měnové krize budou vyžadovat nové vyjednání podmínek členství. Avšak varují před plány znovu otevřít vyjednávání o základních dokumentech EU. Pozměněná Lisabonská smlouva by totiž nutně vyvolala požadavky na referendum v Irsku a v Dánsku. Pak by následoval dominový efekt: Holansko, Švédsko, Francie.

Brusel je také frustrován, že Cameron a britská Konzervativní strana nedaly vůbec najevo, co vlastně chtějí na smlouvách Evropské unie měnit. V pondělí byla v Bruselu delegace z Konfererace britských průmyslníků a snažila se tam zjišťovat, jaké změny Británie požaduje, protože britská vláda ji o ničem takovém neinformovala. Britská minstryně vnitra Teresa Mayová nebyla v kontaktu s evropskou komisařkou pro policejní záležitosti od loňského roku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Důvěra v Evropskou unii mezi Evropany rychle klesá

14. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V důsledku hospodářské krize výrazně poklesla důvěra evropské veřejnosti v evropský projekt. Vyplývá to z průzkumu washingtonského Pew Institute. Výrazně roste nedůvěra mezi jednotlivými evropskými zeměmi. Respektovaný Pew Research Institute ve Washingtonu varuje, že podpora pro Evropskou unii mezi Evropany za poslední rok poklesla ze 60 procent na letošních pouhých 45 procent.

Zkusme se prosím oprostit od ideologie, alespoň při jídle

14. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Debata zásadních zastánců a odpůrců vegetariánství a veganství se rozhořela na plné obrátky, leč obávám se, že kromě zjednodušených tvrzení se v ní objevují i dávno vyvrácené falešné představy. Odpůrci chovu hospodářských zvířat z řad veganů často abstraktně argumentují agregátními statistikami ohledně výměry zemědělské půdy na planetě, kterou zabírá chov, a jež by podle nich mohla být využita k pěstování potravin určených pro lidi. Zapomínají ovšem na drobnost: Velká výměra tzv. marginální půdy umožňuje průmyslové pěstování obilovin jen v omezené míře, dočasně nebo vůbec, a existují dokonce celé ohromné oblasti, kde lidé nikdy nemohli žít jinak než jako pastevci. A ovšem, průmyslové české zdravotníky zase nikdo nepřesvědčí, že kombinace obilovin a luštěnin, případně zeleniny, může zabezpečit tělu veškeré potřebné proteiny naprosto nezávisle na živočišných produktech, takže jediným slabým místem vegana zůstává pokrytí spotřeby vitamínu B12 japonskými řasami Nori (u "frajerů" pak nitrosvalovou injekcí).

Nechci "veřejnoprávní katolickou televizi". Chci zpět Českou televizi. Chci televizi veřejné služby.

14. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 23 minut

Stížnost na porušení etiky chování pracovníků České televize generálním ředitelem České televize a dalšími zaměstnanci ČT, stížnost na možné porušení Kodexu ČT, zákona 483/1991 Sb. a zákona 231/2001 Sb.

Česká televize odvysílala 5. 5. 2013 přímý přenos katolické mše "za sdělovací prostředky", dle kardinála Duky "s důrazem na nový kanál ČT, zaměřený na děti"...

Nejen že to považuji za nevhodné, ale za naprosto skandální. Ne proto, že by Česká televize ve zpravodajství "informovala o..." tom, že se nějací křesťané modlí (a je jedno proč) -- to je její informační povinnost. Ne proto, že přenášela přímým přenosem nějakou mši. To je a může být veřejná služba křesťanům. Stejná veřejná služba, jako přenášet přímým přenosem oslavy Prvního máje ze světa či z pražského Výstaviště jako službu levicově orientovaným občanům, kteří také platí televizní poplatky, vysílat zprávu o položení základního kamene na pomník generála Ludvíka Svobody jako službu bývalým vojákům ČSLA, kteří si také platí poplatky, či udělat program k oslavám MDŽ nejen feministkám, ale všem ženám, které tento svátek slaví. A není jich málo. A také platí poplatky. To vše ovšem Česká televize nedělá.

Za skandální považuji to , že generální ředitel Dvořák si mši u katolické církve OBJEDNAL.

Angelina Jolie a rakovina prsu

14. 5. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Více než 40 let poté, co prezident Nixon vyhlásil válku proti rakovině, si prominentní herečka Angelina Jolie nechala uřezat prsy, neboť jí vědci sdělili, že pravděpodobnost, že se u ní vyvine rakovina prsu, je 87%. Paní Jolie je 37 let a jistě má jako prominentní herečka hodně peněz, přitom žije v zemi, kde se dá za peníze dostat k té nejlepší zdravotní péči zrovna v oblasti onkologie. Ještě nedávno by se asi tvrdilo, že by měla chodit často na vyšetření prsu, aby lékaři její rakovinu diagnostikovali "včas". Jenže přes velké peníze dávané do této metody prevence, umírá na rakovinu prsu v USA už desítky let 40 tisíc žen ročně. Pro metastazující rakovinu prsu je pravděpodobnost přežití 5 let 15%. Kdo chce o tom všem vědět mnohem víc, nechť si koupí knihu Pink Ribbon Blues, kterou vydala oxfordská univerzita v roce 2011:

Pink Ribbon Blues na Amazonu: ZDE

Angelina Jolie si dala preventivně odstranit prsy ZDE

Apel poslancům: Odmítněte zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťoven na rok 2013

14. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

Vážená paní poslankyně,

Vážený pane poslanče,

krizový štáb sdružující


Asociaci českých a moravských nemocnic
Asociaci krajských nemocnic
Svaz pacientů ČR
Národní radu osob se zdravotním postižením ČR
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
Lékařský odborový klub -- Svaz českých lékařů

za podpory

Odborového svazu pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech Moravy
Odborového svazu dopravy
Federace strojvůdců ČR
Svazu odborářů služeb a dopravy
Českomoravské konfederace odborových svazů
České lékařské komory
Rady seniorů ČR
České internistické společnosti ČLS JEP
Asociace dialyzačních středisek ČR

se na Vás obrací ve věci schvalování zdravotně pojistných plánů zdravotních pojišťoven na rok 2013 (sněmovní tisk č. 946), zařazeného jako bod 151 programu probíhající schůze Poslanecké sněmovny.

Málo grantů ERC -- co jiného bychom měli čekat?

14. 5. 2013 / Václav Hořejší

čas čtení 8 minut

Chtěl bych také něco říci k tomu, co zde otevřel B. Cvek.

Již několik let jsem členem jednoho z bruselských panelů ERC (LS6 -- Imunologie a mikrobiologie) hodnotících tu nejprestižnější a nejnáročnější kategorii projektů (pokročilé, "advanced") určených pro vyzrálé badatele.

Podle mého názoru je důvodem malého počtu českých žádostí do tohoto programu prostě to, že alespoň v oborech, které jsou mi dobře známy (molekulární a buněčná biologie, biomedicínské obory), téměř žádný český badatel nemá reálnou šanci v této nejnáročnější kategorii uspět. Tyto granty dostávají totiž jen ty největší vědecké hvězdy; dokonce i ti, kteří ve finále ve 2. kole hodnocení vypadnou, jsou opravdu skvělí.

Drastické novodobé otroctví, které podporuje britská vláda

14. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

Británie dováží domácí otroky a ignoruje, co se s nimi v zemi děje. Bohatí cizinci, které Británie láká, aby se v zemi usadili, si loni s sebou přivezli do Británie 15 745 domácích služebníků. Od britských úřadů dostali tito služebníci povolení k pobytu jako zaměstnanci v domácnostech bohatých cizinců. Bohaté rodiny z Indie, z Nigérie a z Blízkého východu si do Británie přivážejí služebníky z Filipín, z Indonésie i odjinud, většinou nikoliv ze své vlastní země. Před rokem britská vláda změnila podmínky povolení k pobytu v Británii pro tyto služebníky a učinila je absolutními otroky jejich zaměstnavatelů, bez možnosti uprchnout před jejich často děsivým terorem a útlakem, píše v deníku Guardian Poly Toynbee.

V roce 1998 poskytla tehdejší Labouristická vláda těmto služebníkům - většinou jsou to ženy - právo uniknout zaměstnavatelům, kteří je často fyzicky bijí a sexuálně zneužívají. I když byly i poté tyto ženy zoufalým způsobem zranitelné, zacházení s nimi se změnilo, když dostaly právo změnit zaměstnavatele a zachovat si při tom povolení k pobytu v Británii. Avšak před rokem nynější konzervativní britská vláda proměnila tyto ženy v bezmocné otrokyně svých zaměstnavatelů. Jejich povolení k pobytu totiž nyní platí jen pro práci u jediného zaměstnavatele - bohaté rodiny, která je do země přivezla. Důsledkem bylo dramatické zhoršení životních podmínek těchto žen: proměnily se v otrokyně ve vazbě.

Mé zkušenosti ze zemědělství za socialismu se liší

14. 5. 2013 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty

K článku "Selanka v družstevním zemědělství".

Vážený pane Bláho,

Třebaže svůj článek nazýváte,asi ironicky, Selanka v družstevním zemědělství, v podstatě mi dáváte v jeho závěru za pravdu. Pokud Vám dobře rozumím, hlavně Vás zlobí, že jsem věnoval málo pozornosti procesu združstevňování. Ve svém článku jste tomu Vy věnoval většinu prostoru.

To jste mi ovšem mohl vytknout přímo a já bych Vám přímo odpověděl, že mne za prvé nezajímalo jen družstevní zemědělství, ale zemědělství vůbec. Za druhé bych Vám musel říci, že o začátcích združstevňování vím jen zprostředkovaně, protože jsem, ač pamětník přece asi jen mladší než Vy, ale vše ostatní znám z vlastní zkušenosti. Přesto jsem se i já, myslím vzhledem k charakteru mého článku, o negativních dopadech na jednotlivé lidi , zmínil dostatečně.

Bývalý guatemalský prezident odsouzen, budou následovat stávající guatemalský prezident a američtí představitelé?

14. 5. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Můžeme hovořit o další lekci z demokracie z inspirativního latinskoamerického kontinentu. Nestává se příliš často, aby byla někdejší hlava státu usvědčena ze spáchání genocidy a zločinů proti lidskosti a odsouzena ve vlastní zemi k de facto doživotnímu žaláři. Bývalý guatemalský prezident Efrain Rios Montt byl odsouzen celkem na 80 let odnětí svobody za usmrcení více než 1700 Guatemalců mayského původu poté, co se v roce 1982 ujal vlády ZDE. Pikantní je ovšem skutečnost, a tu autor jinak skvělého článku na BL opomíjí, že i stávající prezident Guatemaly Otto Pérez Molina má podle vlastního svědectví rovněž ruce ušpiněné od krve, jak dokládá investigativní novinář Allan Nairn ZDE.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2013

19. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

V únoru 2013 přispělo finančně na Britské listy 217 osob bankovním příkazem celkovou částkou 61 486.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2012 částkou 4206.67 Kč. Příjem z reklamy byl 5000 Kč.

4 čtenáři Britských listů přispělo v únoru 2013 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 900 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 28. 2. 2013 byla 238 003.10 Kč, z toho na exekutorský projekt 166 375.59 Kč a na na provoz Britských listů 71 627.51 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

31607