NATO zasadilo tvrdou ránu skotským nacionalistům

15. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Šéf Skotské nacionální strany Alex Salmond, která uspořádá příští rok v září referendum o nezávislosti Skotska, byl varován čelnými činiteli v NATO, že samostatné Skotsko se nebude moci stát členem NATO, pokud bude mít vojenské či územní spory s Anglií. Konkrétně jde o britskou základnu jaderných ponorek na skotské řece Clyde ve Faslane.

George Robertson, bývalý generální tajemník NATO a ministr obrany ve vládě Tonyho Blaira, poukázal na to, že Rumunsko, Bulharsko a Maďarsko si také musejí vyřešit své územní spory ohledně Transylvánie a mostů přes Dunaj, než s nimi začne NATO vyjednávat o členství.

"Nesmíte do NATO přinést problémy se svými sousedy," řekl Robertson. Dodal, že pokračující funkčnost jaderné ponorkové základny ve Faslane je velmi důležitou součástí strategické doktríny NATO.

Problém je, že Skotská nacionální strana plánuje poté, co by Skotsko získalo samostatnost, zlikvidovat vojenský jaderný deterent a vyhnat anglické ponorky z Faslane. Zároveň však plánuje, že by Skotsko zůstalo v NATO.

Hrozba skotských nacionalistů, že zlikvidují jadernou ponorkovou základnu ve Faslane je vážným zdrojem konfliktu mezi Londýnem a Edinburkem ohledně skotské nezávislosti. Faslane má obrovský strategický význam a bylo by nesmírně nákladné přesunou ponorky s jadernými střelami Tridenty někam do Anglie.

Minulý měsíc vyšlo najevo, že činitelé britského ministerstva obrany plánovali donutit Skotsko, aby přenechalo území základny Faslane Anglii. To vyvolalo zuřivou reakci od skotských nacionalistů a od protijaderných aktivistů bojujících za zrušení ponorkové základny ve Faslane.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9651

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2013