O likvidaci kulturního dědictví v Čechách

3. 9. 2013

čas čtení 6 minut

Cesta se známými z Prahy do Plzně a potom do Strakonic. Dominanta nad Nepomukem, zámek Zelená Hora. "Točili se tam Černí baroni. Pojďme se tam podívat!" Zavřeno! Prý se čeká na rekonstrukci. Po pár kilometrech Oselce. Zámek obklopený anglickým parkem je evidentně ve slušném stavu. Majitelem je kraj. V zámku je Střední odborné učiliště, a proto si jej nelze prohlédnout. Nevadí. Kousek dál jsou Defurovy Lažany. Prý tam je též zámek. Ano -- byl. Musel být nádherný. Vrata vyvrácena, areál je volně přístupný a celý neuvěřitelně zchátralý. Ve vsi u odbočky na Klatovy ještě loni stála boží muka. Zbyl pouze žulový podstavec. Masivní litinový kříž je pryč. Prý ukraden. Zamáčkneme slzu v oku a pokračujeme v jízdě.

Kousek před Strakonicemi na zalesněném vrchu vidíme zříceninu hradu a vedle další zámek -- Střela. Vyjíždíme k němu a je to jasné! Zatlučená vrata, na prostranství před zámkem odpadky, injekční stříkačky, prezervativy, píše čtenář Zdeněk Horák.

Utíráme slzu ve druhém oku a za pár minut jsme u Strakonického hradu. Spoluvlastní ho město a kraj. Pěkný, rekonstruovaný, využívaný, udržovaný. Stavujeme se v místním antikvariátu a dáváme se do hovoru s jeho majitelem, též spisovatelem a nakladatelem. Líčíme mu své zážitky z "průzkumu" stavu náhodně vybraných zámků na trase Plzeň -- Strakonice. Překvapuje, že to, co je ve veřejném vlastnictví (kraj, obec) je celkem ve slušném stavu. Závěry rozpravy zestručním a shrnu do jedné věty: Nejsme schopni důsledně zabránit devastaci kulturního dědictví, které je odkazem desítek minulých generací.

Po návratu domů mi to nedá a začínám bádat na internetu. Deprimující četba !

Zelená Hora -- Památku má od roku 2010 v nájmu francouzská společnost CCEC a její plány nejsou skromné. Zámek chce změnit v hotel s kulturním i sportovním centrem. Francouzi však stále otálejí. Zámek je alespoň hlídán a snad i minimálně udržován. Nájemce čeká jakým způsobem bude Česká republika v příštích letech čerpat dotace z Evropské unie. Zámek je veřejnosti nepřístupný. Poslední oficiální akce, při níž si mohli turisté sídlo pétépáků a naleziště Rukopisu zelenohorského prohlédnout, se konala v roce 2010. Zájem byl obrovský. "Teď jsou výpravy na zámek složité i kvůli obtížnému jednání s Francouzi," řekl předseda Občanského sdružení Pod Zelenou Horou.

Bezděkov u Klatov -- Neudržovaný a chátrající novogotický zámek. Kdysi na tomto místě stála gotická tvrz, která byla v roce 1737 přestavěna na renesanční zámek, kolem kterého byl vodní příkop. Novogotickou tvář zámek získal přestavbou v 19. století. Po sametové revoluci si se zámkem pohráli spekulanti a výsledkem je majitel -- údajně lotyšský podnikatel, kterého zámek zřejmě moc nezajímá.

Defurovy Lažany -- Zámecký areál byl kdysi chloubou celého regionu, chátrá a je rájem pro zloděje. Místní lidé jsou ze stavu památky zoufalí a hledají způsob jak pomoci. Zachránit zámeckou budovu, vzácnou kapli i další objekty se snaží i památkáři, obec Chanovice či horažďovická radnice, ale zatím marně. Italští majitelé, kteří rozsáhlý areál vlastní, by podle svého vyjádření rádi vše opravili, ale nemají potřebné finance. (Proč jej kupovali?) Areál navíc nehodlají prodat ani na někoho převést, a tak hrozí, že jeho osud bude zpečetěn.

V 50. létech zde byla střední zemědělská škola, později ji nahradil internát. "V roce 1991 byl v rámci oprávněných restitucí vrácen celý majetek původní rodině. Bohužel ani rodina Šulových, která jej prodala, ani nynější majitel, který objekt vlastní od roku 2003, mu nevěnuje pozornost.

Od prodeje Italům se nikdo nestará o stavby ve vesnici. Domky jsou prázdné a ničí je povětrnostní vlivy i vandalové a zloději. Objekty jsou vykrádány sběrači kovů a dalšími. Zvláště nevratné škody nastávají v zámecké budově a v kapli svatého Antonína, což jsou dvě zapsané kulturní památky." říká starosta Chanovic, pod něž Defurovy Lažany spadají.

Zámek Střela -- Hrad založen ve 13. století. Bavory ze Strakonic. Zámek byl postaven v roce 1720, později zde byla zvláštní škola s internátem a nakonec okresní archiv. Zámek byl až do r. 2006 obydlený, pak ho restituenti prodali. Koupily jej dvě lotyšské firmy sídlící v Rize na jedné adrese. Na téže adrese jsou zapsané i další dvě firmy, které vlastní zámek v Bezděkově u Klatov. "Podnikatel to chce mít jako letní sídla na oslavy pro uzavřenou společnost nebo pro podobné příležitosti. Vše začalo tak, že jeho kamarád si koupil v Česku zámek jako první a on, aby jej trumfnul, si koupil dva," praví znalkyně situace. Jednopatrová budova okolo dvora se pyšnila kachlovými kamny či unikátními parketami, jaké nemají ve střední Evropě obdoby. Zloději část parket vytrhali. Stejně naložili i s kachlovými kamny. Nyní se sem sjíždí jen narkomani. Zámek chátrá, fasáda opadává, vrata jsou od zlodějů rozštípaná.

Kříže u cest -- Na Klatovsku začaly mizet litinové kříže z kamenných podstavců podél cest. Scénář je vždy stejný -- zloději kříž utrhnou celý, nebo jej urazí a na místě zůstane jen pahýl. Situaci teď řeší policie. Shodou náhod jsem v jednom bazaru na Hradecku před pár týdny takové litinové kříže viděl čtyři (Proč si jich nevšimla policie ?).

Asi bych mohl procestovat republiku napříč sem a tam a rozšířit seznam devastovaných památek na stovky stran. Neudělám to -- má duše by se mohla ocitnout ve stavu hluboké deprese, ze které bych se těžko probíral.

Proč při zanedbání péče o nemovitost nevyvlastňujeme? Kolik by bylo za jedno letadlo CASA opravených historicky chráněných památek? Kolika lidem bychom mohli na opravě těchto objektů a při jejich následném smysluplném využití zajistit práci? Kolik turistů bychom přitáhli do míst, kam nyní nejezdí a když tam náhodou zabloudí, tak kroutí hlavou? Mohl bych položit dlouhou řadu dalších otázek. Ale to by bylo na několik úvodníků.

Položím ještě jenom jednu -- Co s tím? Jasnou odpověď mám pouze na dotaz Co jsme: Jsme ještě větší barbaři, než jsem si myslel!

0
Vytisknout
11395

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2013