Páně Kalouskova svoboda

3. 9. 2013 / Boris Valníček

čas čtení 2 minuty

V sobotním Právu nás pan Kalousek děsil nadcházejícími volbami:prý v nich budeme bojovat o svobodu. Bohužel, omezil se jen na toto konstatování, aniž by nám vysvětlil, jakou svobodu myslí. Svoboda v jeho představách asi znamená bezvýhradné podřízení drastickým opatřením v sociální oblasti, neustálé zvyšování daní, zejména DPH, neomezená možnost ztráty zaměstnání, vyhození z práce, exekuce na cokoliv a nemožnost veřejné kritiky.

Tu si mohou dovolit jen koncesovaní komentátoři, jako třeba pan Moravec v televizi, a to tak, že každá námitka, kterou podá někdo jiný, je v zárodku potřena a autor zesměšněn. V parlamentě pak sice opozice být může, ale k nějaké diskuzi a přijetí opozičních návrhů dojít nesmí. Co tedy zbylo ze svobody a demokracie, tak halasně představené "sametovou revolucí"?

Především jsou to možnosti cestovatelské. Můžete odjet kam chcete a třeba se tam nechat unést, či dokonce zavraždit. Příkladů se najde dost.

Jste nemocný a chcete se léčit? Jistě, je to možné, ovšem naše zdravotnictví má jen omezené možnosti a když potřebujete víc, tak plaťte. Jste důchodce a platíte vysoké nájemné? Vyměňte si byt za levnější. Ale kde ho najdete, když je nikdo nestaví. Tak se dá pokračovat donekonečna.

A demokracie? Zůstává jen slovníkovým pojmem, protože řízení státu a společnosti má vyhrazeno jen privilegovaná skupina funkcionářů z povolání, kteří se tím živí od té doby, co opustili školu. Obyčejný člověk tam nemá co dělat - on to přece neumí, hlavně se nevyzná v té džungli nepsaných pravidel lobování, podplácení a kradení, aby využil všechny možnosti, které mu funkce nabízí pro pohodlný život a zajištění existence své a svého příbuzenstva. Takže, přátelé, nebojte se Kalouskova strašení, protože minulých dvacet let ukázalo, že to takhle nejde a nezbývá než se podívat jinam.

0
Vytisknout
15599

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2013