Nejde o politiky, ale o manažery

11. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Malá poznámka ke článku Borise Cveka Když je smysl věcí rozkrást veřejný majetek, lpění na zákonech nemá cenu, píše Petr Meluzín.

Absurdita obhajoby Krause, Koláčka a spol. je zjevná. Jeden z názorů autora (a také Václava Moravce) mi však tak docela nesedí.

Autor uvádí: "Kraus se jednak snaží ukázat, a v tom má zřejmě pravdu, že český stát nedovedl během minulých let vlastně říci, jaká škoda mu přesně vznikla.

Není to argument ve prospěch toho, že se krádež nestala, nýbrž ve prospěch toho, že správci majetku (politici) toho, kdo byl okraden, mají o ten majetek nedbalý zájem nebo dokonce že jim krádež samotná nevadí (a možná na ni mohli i profitovat). To Moravec Krausovi dokázal říci."

Správcem majetku ve vlastnictví státu nebyli ani tak politici, jako právě tehdejší manažeři a současně dnes již odsouzení privatizátoři. Selhala také dozorčí rada, která není oficiálně orgánem politickým (přestože u nás je členství ve správních a dozorčích radách politickou trafikou). To, co lze tehdejším i dnešním politickým špičkám vyčítat, je nastavení systému, které legální tunelování umožňuje. Nejde však o důkaz neschopnosti státu spravovat majetek.

0
Vytisknout
9426

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2013