Rusko může zabavit majetek prominentního Putinova kritika

13. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Rusko může zabavit aktiva nejprominentnějšího kritika prezidenta Putina, Borise Navalného. Vyplývá to z úterního rozhodnutí moskevského soudu. Navalnyj byl obviněn ze zpronevěry. Podle něj jde o obtěžování za kritiku Putinovy vlády.

Žaloba viní Navalného a jeho bratra Olega, že ukradli a prali peníze. Hrozí jim deset let vězení a zabavení majetku. Dosud nebylo určeno datum procesu.

V dalším soudním řízení s Navalným se jednalo o odloženém pětiletém trestu za krádež.

Navalnyj na svém blogu napsal, že nebyl k soudu pozván, takže netuší, jaký majetek by mu mohl být zabaven, a postup úřadů označil za "terorizování" těch, kdo se znelíbili úřadům.

Navalnyj vede na internetu kampaň proti korupci mezi ruskou vládnoucí elitou a pomáhal s organizací protestů proti údajnému zfalšování parlamentních voleb v prosinci 2011, v nichž zvítězila Putinova vládnoucí strana.

Vyšetřovatelé obvinili bratry Navalné z defraudace v ruské pobočce francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Měli údajně firmu připravit o 26 milionů rublů (814 000 dolarů) a dopravní firmu Glavnoje podpisnoje agentstvo o další 4 miliony rublů. Navalnyj obvinil za "absolutní nesmysl".

V červenci byl Navalnyj odsouzen za krádež 16 milionů rublů z dřevařské firmy v Kirovské oblasti, k níž mělo dojít v roce 2009. Tento proces označil za odvetu kvůli kandidatuře proti Putinovi v prezidentské volbě. Během čekání na odvolací soud byl neočekávaně osvobozen, což mu umožnilo účastnit se voleb moskevského starosty, v nichž se se značným ziskem umístil na druhé pozici za Putinovým spojencem.

Navalného aktiva přiznaná před volbami zahrnují třetinu bytu o rozloze 78,5 čtverečního metru, vůz Hyundai z roku 2004, další vůz Lada, bankovní účet s vkladem ve výši 2,7 milionu rublů a podíl v několika společnostech.

Rada Evropy v úterý prohlásila, že ruští soudci nejsou zcela nezávislí a Putin by měl reformovat justiční systém, který je dlouhodobě kritizován za to, že podléhá politickým intervencím a překáží zahraničním investicím.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7497

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2013