Místní lidi nesmějí vyvolávat nenávist vůči Romům, ale úřady musí Romy naučit chovat se kulturně

11. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

To konstatoval bývalý britský labouristický ministr vnitra a poslanec za Labouristickou stranu David Blunkett. Varoval, že pokud se romský problém nevyřeší, mohlo by dojít v britských městech k nepokojům, k jakým došlo kvůli Pákistáncům r. 2001. Antisociální chování některých Romů v Blunkettově volebním obvodu v městě Sheffield vyvolalo "pochopitelné napětí", které se musí řešit.

Přistěhovalci ze Slovenska musejí podle Blunketta "změnit svou kulturu" a posílat děti do školy, přestat házet kolem sebe odpadky a poflakovat se po ulicích, dodal Blunkett. V Británii nyní žije 200 000 Romů ze středovýchodní Evropy.

Podle Blunketta jsou kulturní rozdíly mezi místními lidmi a Romy o padesát procent větší než rozdíly mezi bílými Brity a Pákistánci, kteří přišli do Británie v minulé generaci.

"Mladí Romové pocházejí z prostředí, kde žili na pokraji lesa a nechodili do školy, nejsou zvyklí na normy každodenního života. To musíme změnit. Místní policie musí přesvědčit Romy, aby netrávili veškerý svůj čas na ulici, přestali kolem sebe házet odpadky a žít v přeplněných bytech."

Místní lidé podle Blunketta mají právo "brblat" ohledně přílivu přistěhovalců, avšak "nesmějí vyvolávat nenávist". "Pokud by vznikly nepokoje a začaly by se vypalovat města, prospěch by z toho neměl nikdo," dodal politik. Britská konzervativní vláda podle Blunketta "strčila hlavu do písku" a nevyužívá finanční zdroje z Evropské unie určené na pomoc přistěhovalcům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9926

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2013