BRITSKÝ POLICEJNÍ STÁT

Jak londýnská policie brutálně potlačuje studentské protesty

7. 12. 2013

čas čtení 9 minut



Ve čtvrtek odpoledne je londýnském Bloomsbury zima a neuvěřitelně silně prší, píše v deniku Guardian reportér John Harris. Demonstrace a konfrontace s policií znovu vznikají, a to nikoliv poprvé. Na Russell Square dorazila řada policejních minibusů a desítky policistů se nyní rozmísťují v londýnských ulicích. Za vraty administrativních úřadů University of London mají další policisté v rukou kovové pendreky a sporadicky jimi útočí na dav studentských demonstrantů, jejichž dav sem přišel z nedaleké Malet Street. Během několika minut vznikne linie konfrontace mezi studenty a policisty a studenti skandují: "Policajti ven! Studenti sem! Čí ulice? Naše ulice! Vy jste zabili Marka Duggana!"

(Mark Duggan byl kriminálník a prodejce drog, kterého policie před dvěma lety neozbrojeného zastřelila a vyvolala tím rozsáhlé protesty v britských městech)

Taková je scéna, která vznikla kolem demonstrace na téma "Policajti pryč z univerzity", zorganizované anonymně prostřednictvím Tumblru. Po obrovském lijáku se demonstrace přesune do Gower Street. Tam proti asi 20 demonstrantům použije policie techniku tzv. "kettling", "uzavření do konvice", tedy jejich neprodyšné izolace v kordonu policistů po dobu mnoha hodin. Nad hlavami demonstrantů hlučí policejní vrtulníky. Každých několik minut dochází mezi policisty a studenty k novým konfrontacím. "My prostě jen chceme říct, že nechceme policii na univerzitním kampusu," říká jeden student. "Ale policisté s námi chtějí bojovat."

Vrcholem studentských protestů byla r. 2010 vlna hněvu poté, co britská konzervativní vláda zavedla horentní univerzitní školné ve výši až 9000 liber ročně (poté, co koaliční partneři vládnoucích konzervativců, liberální demokraté, před volbami veřejně slíbili, že univerzitní školné zruší.)

Jak však dokázaly události z tohoto týdne, někteří mladí lidé zuří dál - a to nejen kvůli univerzitnímu školnému, ale kvůli celé řadě dalších provázaných otázek: kvli privatizaci univerzitních pracovních míst a služeb, kvůli nízkým platům zaměstnanců na kampusu, což mnoho studentů považuje za toxický důsledek toho, že univerzitní školství bylo v Anglii učiněno otrokem volného trhu. A zejména v Londýně sílí hněv kvůli tomu, že univerzitní kampus opakovaně okupuje policie.

Za poslední týden se konaly okupační protesty a demonstrace také na univerzitách v Birminghamu, v Brightonu, v Exeteru, ve Warwicku, v Derry a v Liverpoolu. Média je téměř úplně pomíjejí, avšak zaznamenávají a šíří je sociální sítě. Hlavním spouštěčem studentských protestů byla úterní stávka britských univerzitních učitelů a dalších univerzitních zaměstnanců proti snižování reálných mezd univerzitních zaměstnanců. Avšak studentští aktivisté informují o tom, že studentské stávky nyní získaly svou vlastní, samostatnou dynamiku.

Ve čtvrtek můj den začíná za policejní stanicí v Holbornu, ve společnosti asi dvaceti studentských aktivistů. Většiny z nich je z londýnské Školy orientálních a afrických studií, protože policie vězní dva jejich kolegy - a protože právě studenti z této školy hrají výraznou roli v univerzitních konfliktech z tohoto týdne.

Ve středu odpoledne asi ve 14.30 okupovalo asi 60 studentů první patro univerzitního Senate House, kde je umístěno administrativní centrum University of London a kanceláře vysokého univerzitního managementu. Jejich akce byla založena na programu o deseti bodech, který se týká všeho, od platu a pracovních podmínek outsourcovaných uklízeček, až po strukturu studentského svazu na University of London, až po požadavek, aby "poměr mezi platy univerzitního zaměstnance s nejnižším a s nejvyšším platem byl omezen na maximum 10:1."

Okupace trvala asi to 19.20, kdy okupující studenty ze Senate House násilím odstranili bezpečnostní jednotky soukromé firmu Balfour Beatty a předali je policii. Avšak před Senate Housem pak došlo k střetům mezi studenty a policií, několik studentů bylo zatčeno a docházelo k případům policejního násilí proti studentům, jak bylo zaznamenáno na videu. Pět studentů bylo podle informací studentských aktivistů zatčeno, čtyři z nich byli odvezeni na policejní stanici v Holbornu a studentská delegace uspořádala na jejich podporu celonoční vigílii.

Ptám se studentů, proč protestují, píše reportér deníku Guardian. "Je to všechno kvůli privatizaci vzdělávání. Snaží se proměnit studenty ve spotřebitele." Studenti upozorňují, že má být zrušen studentský svaz na University of London. Bude nahrazen "Centrem služeb pro studenty", které bude provozovat univerzitní management. Univerzita bude nadále se studenty jednat jako s jednotlivci, "zlikvidována bude možnost, aby studenti jako celek rozhodovali o univerzitních záležitostech. Takže je to v podstatě thacherismus, aplikovaný na studenty. Nebudeme už mít žádný prostor, kde bychom se mohli kolektivně scházet."

Aktivisté také hovoří o tom, že mezi studenty provádí časté namátkové kontroly britská imigrační policie a že se především policie zaměřuje na černošské studenty, které ostrakizuje. Hovoří se o stále nespravedlivějším systému univerzitního školného, o tom, že vláda se chystá zprivatizovat studentské dluhy, což bude zřejmě znamenat zhoršení podmínek splácení těchto dluhů. Upozorňuje se také, že studenti, kteří po zavedení horentního školného nyní už druhým rokem platí 9000 liber za studium, si jsou tvrdě vědomi své rostoucí zadluženosti, a tak se bojí účastnit se protestů.

Aktivisté hovoří také o establishmentové politice a o tom, že se o ni nezajímají. Nikdo z aktivistů není aktivní v politice, ani na pravici ani na levici. Všechna existující politická seskupení, od pravice až po extremní levici, mezi studenty vyvolávají smích. Stejně tak i celostátní studentský svaz National Union of Students. "Je naprosto k ničemu," vysvětluje jedna studentka.

Na univerzitě v Sussexu začala 26. listopadu okupace tamějšího konferenčního univerzitního střediska. O sedm dní později studenti oznámili ukončení svého protesstu a přidali se k stávkujícím univerzitním profesorům. Krátce poté byli někteří studentští aktivisté informováni emailem, že byli z univerzitního studia suspendováni. Nyní jsou známi jako Sussex Five a nechápou, co se jim stalo. Jedním z postižených je třiadvacetiletý Adriano Merola Marotta, který v Sussexu of r. 2009 studoval globální politickou ekonomii. Uvádí, že netuší, jak dlouho bude jeho suspendování trvat ani zda má možnost se proti tomu jakkoliv odvolat. Zakázali mu účastnit se blížících se zkoušek.

Protesty na Sussex University jsou zaměřeny proti dvou případům privatizace: Správa infrastruktury univerzity má být od ledna outsourcována firmě Interserve a organizace konferencí a poskytování restauračních služeb má být předáno firmě Chartšwells. "Vzniká celostátní studentské hnutí, které požaduje na univerzitách více demokracie pro mladé lidi."

"Víme, že se politické strany předhánějí, která z nich bude vůči mladým lidem více nepřátelská. A manažeři na univerzitách fungují stejně."

V Londýně se reportér deníku Guardian setkal s Michaelem Chessumem, předsedou studentského svazu na University of London. 14. listopadu, den po univerzitní demonstraci proti rozhodnutí zrušit tamější studentský svaz, byl Chessum zatčen podle zákona o veřejném pořádku, že prý neinformoval předem policii, že se protest bude konat. Chessum poukazuje na to, že se demonstrace na univerzitě konávaly pravidelně a dosud nikdo nebyl za ně zatýkán. Zda bude proti němu zavedeno trestní stíhání, není jasné, avšak on sám policejní zatčení považuje za záměrné zastrašování studentských aktivistů univerzitním managementem a policií.

Na univerzitě vládne napětí. "Někdo byl zatčen za to, že křídou cosi během demonstrace uklízčů napsal na zeď," vysvětluje Chessum. "Já jsem byl taky zatčen. Včera večer jsem viděl takovou míru policejního násiláí, jaké jsem nebyl svědky od studentské demonstrace na Parliament Square proti univerzitnímu školnému v prosinci 2010. Nepoužívali obušky, ale prostě bili a kopali lidi. Mám modřiny. Všichni ti policisté byli příslušníci speciálních pořádkových jednotek.

Chessum varuje, že přístup, který používá univerzitní management a policie, je kontraproduktivní. (Univerzitní management nyní získal soudní příkaz, který zakazuje studentům okupační protesty na univerzitě). "Obraz, který vzniká, je obraz autoritářského univerzitního managementu, který zrušil studentský svaz, šikanuje své zaměnstnance a potlačuje protesty."

Policie podle něho realizuje to, co se naučila během posledních let. "Viděli, k čemu došlo r. 2010 a tehdy nevěděli, jak na to reagovat. Ale to, co začali dělat od roku 2011, masivně uzavírat lidi do policejních kordonů technikou kettling, spoustu lidí odradilo. Chtějí prostě silou umlčet studentské protesty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8465

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2013