Případ Snowden:

Internetoví giganti požadují radikální změny amerických zákonů umožňujících špehování lidí

9. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Firmy AOL, Twitter, Yahoo, Microsoft, Facebook, Google, Apple a LinkedIn požadují obnovení důvěry lidí v internet zákazem hromadného elektronického špehování

V pondělí zveřeňují otevřený dopis Baracku Obamovi a americkému Kongresu, v němž podporují radikální reformy amerického zákona, které už navrhli washingtonští politikové.

"Rovnováha v mnoha zemích světa se přesunula ve prospěch státu a směrem pryč od práv jednotlivce - práv jednotlivce, která jsou zakotvena v naší ústavě," praví se v dopise, který podepsalo osm amerických internetových gigantů. "To ochromuje svobody, kterým se všichni těšíme. Je čas na změnu."

Několik internetových firem poukazje na to, že zjištění, že americké úřady masivně špehují občany, otřáslo důvěrou veřejnosti v internet. Tyto firmy obviňují špionážní agentury, že poškodily jejich podnikatelské zájmy. "Lidé nebudou používat technologii, které nedůvěřují," uvedl Brad Smith, čelný právník firmy Microsoft. "Vlády tuto důvěru ohrozily a vlády ji musejí obnovit."

Obří americké internetové firmy a významní reformátoři v americkém Kongresu nyní souhlasí, že americká špionážní agentura NSA už nebude smět volně shromažďovat obrovské množství dat o osobách, které nemá důvod podezřívat z terorismu.

"Vlády musejí dohled omezit na konkrétní, známé uživatele a nesmějí neomezeně sbírat data z internetových komunikací," praví se v prohlášení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7879

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2013