Byly zveřejněny materiály o policejní operaci na potlačení ukrajinských protestů

25. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský poslanec Genadij Moskal (v dobách SSSR působil v milici, kde dosáhl hodnosti generálporučíka; dnes ve straně Baťkivščina Julie Tymošenkové) zveřejnil dokumenty týkající se dle něj zásahu ministerstva vnitra proti protestujícím na Majdanu. Jednalo se o operace s krycími názvy "Vlna" a Bumerang". Účastnit se jich mělo až 22 000 ozbrojenců.

Podle dokumentů, které Moskal zveřejnil na svém webu, odstřelovači na Institutské ulici, kteří vedli palbu i na jasně označený zdravotnický personál, patřili k oddělení speciálních operací ministerstva vnitra a k jednotce vojsk ministerstva vnitra Omega. Také bylo zveřejněno, že rozkaz k použití zbraní vydal bývalý ministr vnitra Zacharčenko i zvláštní jednotce ministerstva vnitra Sokol.

Podle Moskalova tvrzení s přípravou operace ministerstvu vnitra a službě SBU (Ukrajinské bezpečnostní službě) pomáhal bývalý vysoký důstojník ruské Hlavní správy rozvědky (GRU), který bydlel v hotelu Kyjev. Jeho pobyt a náklady hradila SBU. Šéfem SBU byl dle Moskala profesí letec a ministrem vnitra bývalý policista oddělení pro boj s organizovaným zločinem ze sovětských dob. Proto vláda zapojila do přípravy ruského specialistu na takový typ operace.

Politik je také připraven předat generální prokuratuře materiály, které údajně dokazují, že při rozhánění protestů ministerstvo a SBU jednaly na způsob organizovaného zločinu.

Podrobnosti v ruštině a fotokopie materiálů v ukrajinštině: ZDE

0
Vytisknout
13135

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2014