Piknik

24. 2. 2014 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

V neděli večer jsem shlédl v České televizi film Piknik, pojednávající o setkání bývalých politických vězňů uranového koncentráku a jejich potomků několika generací na Bytízi u Příbrami.

Už základní dějový syžet se mi zazdál velice nepravděpodobný, vykonstruovaný. Budiž. Třeba se opravdu někdy takto sešlo devět bývalých kamarádů za účelem hledání "bonzáka", udavače, který na spoluvězně donášel vedení tábora. Ale již úvodní "vítací" dialogy a hlavně pak rozhovory u táboráku, včetně zapojených otázek naivních pravnoučátek šustily papírem a působily mi kroucení palců u nohou svou toporností a banálností -- cožpak takto mluví normální lidé, potažmo děti? Rozvláčné věty a souvětí svou popisností mají divákovi vysvětlit místní a časové reálie stylem dramatika Járy da Cimrmana.

Vybavil se mi jeden film z dřívějších dob, který se také zabývá tématem setkání a vzpomínek. Nezralé maliny režiséra Františka Filipa. I v době, kdy nebylo možné říci všechno, uměli autoři natočit dílo, které k divákovi promlouvá dodnes. Uměli vykreslit charaktery jednotlivých postav a dát tak vynikajícím hercům příležitost je zosobnit. Jak říkal můj táta, škodovák: Stránský a Bočan by mohli Filipovi a Hubačovi akorát tak chodit pro svačinu...

Jiří Stránský má tu tématiku politických vězňů a lágrů v České televizi jaksi "propachtovanou". Je svým způsobem průhledný. Nevěděl jsem, kdo scénář Pikniku napsal. Ale asi tak ve třetině děje mi svitlo. Je to dobře, nebo špatně? Kdysi se dalo poznat podle stylu, kdo asi ten či onen film opatřil scénářem. Á, to bude zase nějaký ten Drda nebo Řezáč, ve zkratce Drzáč. Skuteční hrdinové odboje a války, poválečné obnovy a kolektivizace, museli čekat až do let šedesátých na scénáristy a režiséry Jana Procházku (Ať žije republika!, Kočár do Vídně), Arnošta Lustiga a Jana Němce (Démanty noci) Vojtěcha Jasného ( Všichni dobří rodáci) a mohl bych vzpomínat dál. Konec konců i Hynek Bočan byl přitom (Nikdo se nebude smát).

Snad se taky dočkáme...

0
Vytisknout
14898

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2014