Egyptský prezident ignoruje Obamovu žádost, aby odsouzeným novinářům udělil milost

24. 6. 2014

čas čtení 3 minuty

Egyptský prezident Abdel Fatah al-Sisi odmítl apel od Baracka Obamy, aby propustil uvězněné novináře a další politické vězně. "Do soudních rozhodnutí nezasahujeme," řekl Sisi v úterý dopoledne. "Musíme respektovat soudní rozhodnutí a nekritizovat je, i když jiní lidé tomu nerozumějí."

Tato Sisiho reakce přichází skoro rok poté, co se mu podařilo odstranit z prezidentského úřadu Mohameda Mursího způsobem, který byl tehdy prezentován jako pokus zachovat v Egyptě demokracii. Sisiho odmítnutí poskytnout odsouzeným novinářům milost je další urážkou americké diplomacie, vzhledem k tomu, že Bílý dům před několika hodinami požadoval propuštění novinářů, a že jen před dvěma dny americký ministr zahraničí John Kerry uvedl, že miliony dolarů pozastavené pomoci Egyptu budou uvolněny.

"Apelujeme na egyptskou vládu, aby tyto jednotlivce omilostnila a pozměnila jejich verdikt tak, aby mohli být okamžitě propuštěni, a aby poskytla milost všem politicky motivovaným odsouzencům, počínaje dalšími odsouzenými při tomto procesu," praví se v prohlášení Bílého domu, které pokračuje:

"Stíhání novinářů za šíření informací, které se neztotožňují s narativem egyptské vlády, porušuje nejzákladnější normy svobody médií a je to ranou demokratickému procesu v Egyptě."

Odmítnutí Sisiho novináře omilostnit znamená, že jedinou možností je pro ně nyní odvolání, které je velmi zdlouhavé a může začít až v říjnu. V Egyptě mnoho lidí s rozsudky nad novináři souhlasí. Al Džazíra je tam považována za nepřítele státu vzhledem k představě, že její vysílání podporuje stoupence odstraněného prezidenta Mursího.

Odsouzenci byli u soudu vylíčeni jako teroristé a k obžalovaným byli přidáni studenti s islamistickými vazbami, aby to vypadalo, že novináři spolupracovali s opozicí.

Egyptská televize v pondělí večer vysílala ostrý útok na odsouzené novináře od televizního moderátora a tiskového šéfredaktora Ibrahima Eissy. Ten jejich odsouzení schválil slovy:

"Nikdo z nich není novinář, nikdo z nich není členem organizace egyptských novinářů, ani nikdo z nich nepracuje v egyptské novinářské praxi," řekl Eissa, který byl ostrým kritikem Mubarakova režimu a Mubarak ho jednou omilostnil, když byl Eissa uvězněn za svou novinářskou práci. "Všechno jsou to studenti a všichni jsou členové Muslimského bratrstva."

V Egyptě dochází k dalším útokům na svobodu projevu. V městě Minya v centrálním Egyptě byl v pondělí odsouzen na pět let do vězení reportér, který informoval při své práci o sektářských útocích na křesťany v této oblasti. Mohamed Hegazy, který pracuje pro americkou televizní stanici, byl obviněn, že si vymýšlí zpravodajství a že rozdmychává sektářské napětí. Útok Egypta na svobodu projevu je součástí široké ofenzivy proti opozici, v jejímž rámci "zmizely" stovky osob a podle oficiálních vládních údajů bylo nejméně 16 000 osob zatčeno - některé odhady však hovoří o 41 000 zatčených.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6791

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2014