Britští lékaři schválili podporu zákazu prodeje cigaret pro osoby narozené po roce 2000

24. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Britští lékaři drtivou většinou schválili rozhodnutí usilovat o trvalý zákaz prodeje cigaret osobám narozeným po roce 2000. Tuto rezoluci v úterý schválila British Medical Association a znamená to, že tato organizace britských lékařů bude lobbovat u vlády za prosazení tohoto zákazu, stejně jako se jí podařilo prosadit zákaz kouření ve veřejných místnostech v roce 2002 a zákaz kouření v automobilech, v nichž jezdí i děti, v roce 2011.

Tim Crocker-Buque, odborník na veřejné zdraví, který rezoluci navrhl, uvedl, že představuje možnost učinit Velkou Británii první zemí na světě, která zcela zlikviduje cigarety. "Kouření není racionální informované rozhodnutí dospělého člověka," zdůraznil. "Osmdesát procent kuřáků začíná kouřit jako adolescenti v důsledku obrovského tlaku svých vrstevníků. Kuřáci, kteří začínají kouřit v 15 letech, umírají třikrát častěji na rakovinu způsobenou kouřením než někdo, kdo začne kouřit v pětadvaceti."

Lékaři konstatovali, že cílem rezoluce je "rozbít cyklus, v jehož rámci začínají děti kouřit, a proměnit do roku 2035 Británii ve společnost bez kouření". Poukázali na to, že paralela se zneužíváním alkoholu neexistuje, protože "drtivá většina lidí, kteří užívají alkohol, to dělají bezpečně."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6350

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2014