Scotland Yard bude vyslýchat Ruperta Murdocha o kriminální činnosti v jeho tiskových orgánech

25. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Mezinárodního tiskového magnáta Ruperta Murdocha oficiálně informoval Scotland Yard, že ho chtějí britští detektivové vyslýchat ohledně zločinecké činnosti v jeho britských denících. Murdochův syn James, který je řeidtelem Murdochovy firmy News International v Británii, bude zřejmě také vyslýchán.

V úterý shledala porota v Old Bailey bývalého šéfredaktora bulvárního Murdochova listu News of the World Andyho Coulsona vinným ze spiknutí s cílem pronikat hackerskjy do mobilních telefonů soukromých občanů. Tento rozsudek nad Coulsonem znamená, že Murdochově britské firmě nyní hrozí trestní stíhání. Murdoch také nyní čelí vyhlídce na desítky dalších případů trestního stíhání jeho novinářů a stovkám občanských žalob od obětí hackerských akcí.

Rozsudek nad Coulsonem také oživuje vážné otázky ohledně premiéra Camerona a jeho vazeb na Murdocha i ohledně toho, že si Cameron najal Coulsona jako svého tiskového mluvčího, aniž by ho podrobil bezpečnostní prověrce.

Soudní líčení, které trvalo osm měsíců, shromáždilo četné důkazy o obrovském rozsahu tohoto trestného činu v redakci listu News of the World. Během pěti let redaktoři News of the World odposlouchávali telefony až 5500 osob. Novináři také prováděli korupční platby některým příslušníkům policie.

Pokud by bylo zahájeno trestní stíhání proti Murdochově firmě, mohlo by to vést k trestnímu stíhání jednotlivých bývalých členů její správní rady, včetně Ruperta a Jamese Murdocha.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5762

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2014