Čeští politici jsou neuvěřitelně bigotní

1. 8. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Překvapilo mne, v jakém skleníku žijí naši politici, i ti levicoví, kteří odmítají možnost adopce dětí homosexuálními páry.

To jsme mentálně tak daleko za katolickými zeměmi, jako je Španělsko nebo Argentina, kde platí naprostá rovnoprávnost homo i hetero manželství, tedy včetně adopce dětí? Tady je mapka zemí, kde (tmavě modrá barva), kde už je gay marriage zavedeno (tmavě modrá barva).

V USA podporuje plnou rovnoprávnost homosexuálního manželství (tzv. gay marriage nebo same-sex marriage) dokonce i pravicový jestřáb Dick Cheney, jehož dcera je lesba, ale celkově roste počet příznivců gay marriage mezi republikány a téma se stává pro tuto stranu, která ještě nedávno prosazovala zákony zakazující rovnost obou manželství, velký problém.

Podle průzkumu veřejného mínění podporuje gay marriage v USA (podotkněme, že v USA je mnohem větší religiozita než v ČR, která si hraje na ateistickou a od náboženských předsudků osvobozenou zemi) v roce 2014 55% obyvatel, u lidí mezi 18-29 lety je to 78% (v roce 1996 jen 41%).

Samozřejmě mnoho dětí už dávno je vychováváno v rodinách, kde jsou rodiče homosexuálové. V roce 2005 vyšla např. vědecká studie, která uvádí, že v USA žilo v roce 2000 asi 166 tisíc dětí v homosexuálních rodinách.

Na základě těchto zkušeností podporuje American Psychological Association již řadu let adopci dětí homosexuálními páry a gay marriage.

Děti vychovávané homosexuálními páry ovšem nemají stejná práva jako děti ostatní, neboť jejich rodiče (skutečný rodič není biologický rodič, ale rodič, který se o dítě láskyplně stará) nejsou podle zákonů jejich rodiče ve stejném smyslu jako rodiče z heterosexuálních manželství. I to je důvod, proč v USA sílí podpora gay marriage, což bude zřejmé třeba ze svědectví jednoho mladého muže, Zacha Wahlse, jehož rodiče jsou dvě lesby.

Tato slova pronesl na zasedání sněmovny státu Iowa:

"Dobrý večer, pane předsedající. Moje jméno je Zach Wahls. Jsem ze šesté generace občanů státu Iowa a studuji inženýrství na University of Iowa a byl jsem vychován dvěma ženami.

Moje biologická máma, Terry, řekla svým rodičům, že je těhotná, že umělé oplodnění funguje, aniž by si toho všimli.

To bylo předtím, než jsem se narodil, a oni pak podlehli mé dětské roztomilosti, takže se to v nich zlomilo a řekli jí, že jsou nadšeni tím, že mají dalšího vnuka.

Bohužel se nedožili toho, aby viděli svatbu s její partnerkou Jackie po 15 letech jejich soužití v roce 2009.

Moje mladší sestra a jediný můj sourozenec se narodila v roce 1994. Máme vlastně téhož anonymního dárce spermatu, takže jsme úplnými sourozenci, což považuji za skvělé.

Odhaduji, že to podstatné je, že naše rodina není ve skutečnosti tak odlišná od jakékoli jiné rodiny v Iowě. Víte, když jsem doma, jdeme spolu do kostela, spolu večeříme, trávíme spolu prázdniny. Ale, jistě víte, máme také své těžké časy, kdy musíme bojovat...

Tak moje máma Terry byla diagnostikována s roztroušenou sklerózou v roce 2000. Je to zničující nemoc, která ji upoutala na invalidní vozík. Čili měli jsme své boje.

Ale, jak víte, jsme Iowané. Neočekáváme od nikoho, že vyřeší naše problémy za nás. Budeme bojovat naše vlastní bitvy. Doufáme pouze v rovnost a férové zacházení ze strany naší vlády.

Když jsem student na University of Iowa, téma manželství homosexuálů velmi často vyvstane při debatách v učebnách... Ta otázka vyvstane vždy stejná: "Mohou homosexuálové vychovávat děti?"

...Debata na chvíli utichne, protože většina lidí nemá ve skutečnosti žádnou odpověď. A tehdy zvednu ruku a řeknu: "Vlastně já jsem byl vychován homosexuálním párem a daří se mi velmi dobře".

Umístil jsem se v 99. percentilu v American College Testing, dosáhl jsem hodnosti Eagle Scout (BC: nejvyšší hodnost v Boy Scouts of America). Vlastním a obsluhuji svůj malý obchod. Pokud bych byl, pane předsedo, vaším synem, věřím, že byste byl na mne hrdý.

Nejsem skutečně tak odlišný od kteréhokoli z vašich dětí. Moje rodina není tak odlišná od té vaší. Nakonec přece smysl vaší rodiny není v tom, že vám stát řekl: "Jste oddáni. Blahopřeji."

Nikoli. Smysl rodiny spočívá v oddanosti jeden druhému. Propracovat se těžkými časy, abychom si mohli užít těch dobrých časů. Spočívá v lásce, která nás spojuje. To je to, co dělá rodinu.

Tedy to, o čem tu hlasujete, nás nemůže změnit. Nemůže to změnit naše rodiny, může to změnit to, jak se na nás dívá zákon, jak s námi zákon zachází.

Hlasujete poprvé v dějinách tohoto státu, abyste kodifikovali diskriminaci do naší ústavy, do ústavy, která je s výjimkou navrhovaného doplňku, nejméně pozměňovanou ústavou v USA.

Říkáte Iowanům, že někteří z nás jsou občané druhého řádu, kteří nemají právo sezdat se s osobou, kterou milují.

Ovlivní vaše hlasování mou rodinu? Ovlivní rodinu vaši?

V příštích dvou hodinách, jsem si jistý, budeme slyšet mnoho svědectví o tom, jak škodlivé je pro děti, když mají homosexuální rodiče.

Ale v mých 19 letech jsem se dosud nepotkal s nikým, kdo by sám poznal, že jsem vychováván homosexuálním párem.

A víte proč? Protože sexuální orientace mých rodičů má nulový vliv na můj charakter.

Děkuji vám velmi moc."

BC: Myslím, že Zach vystihl všechno, video jeho vystoupení na Youtube ostatně má přes 18 milionů zhlédnutí. Zastánci "tradiční rodiny" si neuvědomují právě to, že rodina nespočívá v pohlavních znacích nebo sexuální orientaci, že to není chovná stanice dobytka, ale že spočívá ve kvalitě mezilidského vztahu. A homosexualita je právě věcí vztahu. Mnoho homosexuálů je schopno heterosexuálního sexu a dokonce má děti přirozenou cestou, nemohou však plně milovat člověka opačného pohlaví. Ani ti největší konzervativci nezpochybňují to, že lásku nelze poručit, že ta je jakýmsi nevynutitelným darem (mohli by ovšem trvat na tradičním pojetí z dob předmoderních, kdy byla láska často vnímána jako něco, co překáží realistickému manželskému vztahu, který je striktně postaven na obchodu mezi rodinami), a je to láska, vzájemný vztah, co tvoří rodinu a co má být státem chráněno a uznáváno jako základní hodnota. Naši politikové to ale zjevně nepochopili. Navíc dělají z české společnosti nějakou baštu bigotnosti a zpátečnictví v pokrokovém světě.

0
Vytisknout
10402

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2014