Americké úřady vyšetřují Putinova spolupracovníka kvůli "praní špinavých peněz"

7. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Americké úřady zahájily vyšetřování kvůli "praní špinavých peněz" proti ruskému byznysmenovi Genadiji Timčenkovi, který je členem nejužšího kruhu spolupracovníků ruského prezidenta Vladimira Putina.

Státní návladní pro východní distrikt New Yorku ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti vyšetřuje, zda Timčenko převedl peníze spojené s údajně podezřelými obchody v Rusku do amerického finančního systému.

Vyšetřování se týká transakcí, které provedla ženevská firma Gunvor Groups, kterou Timčenko spoluzakládal. Ta nakupovala ropu od ruské firmy Rosněfť a poté ji prodávala třetím stranám. Vyšetřovatelé v posledních měsících zjišťovali informace o cenách, za něž Gunvor prodával.

V březnu byl Timčenko zařazen na seznam osob sankcionovaných americkým ministerstvem financí vytvoření kvůli ruské anexi ukrajinského území. Ale vyšetřování se týká transakcí z dřívější doby a může vést k obvinění z praní špinavých peněz, pokud by se ukázalo, že peníze pocházely z ilegální aktivity jako nepravidelný prodej státních aktiv typu ropy.

Timčenko prodal svůj podíl v Gunvoru několik dní před oznámením sankcí.

Timčenkovo přátelství s Putinem sahá do dob v Leningradě, kde Putin studoval práva a pracoval na radnici. Byli členy stejného džudistického klubu.

Timčenko podle vlastního vyjádření nebyl seznámen se zahájením vyšetřování v USA. Skupina Volga Group, kde Timčenko vlastní většinový podíl, vydala prohlášení, podle nějž takové obtěžování jejích podílníků je "provokací".

Volga Group spravuje Timčenkova aktiva a investuje do finančních služeb, průmyslu a stavebnictví, obchodu a logistiky, spotřebního zboží a energetiky.

Timčenko prohlásil, že už nemá s Gunvorem nic společného a "nemůže komentovat operace společnosti ani v současném období, ani v minulosti".

Gunvor ve svém vyjádření označil americká obvinění za "nepodložená a falešná". Vůči textům deníku Wall Street Journal, který informaci o obvinění zveřejnil, publikoval Gunvor dementi ZDE.

Na kauzu podnikatele Timčenka dlouho upozorňuje ruský opoziční aktivista Alexej Navalnyj, který mu ve své kampani přidělil přezdívku "Gangréna".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7033

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2014