Těžké boje v Doněcku, mezinárodní pozorovatelé hlásí pohyb techniky v povstaleckých oblastech

9. 11. 2014

čas čtení 3 minuty

V noci na dnešek bylo v Doněcku zaznamenáno těžké dělostřelecké ostřelování a pokračovalo s přerušením i během dne. Podle očitého svědka šlo o nejhorší palbu za mnoho týdnů, která trvala takřka osm hodin.

Podle nezávislých zpráv palba zřejmě přicházela z obou stran, od povstaleckých i vládních jednotek. Dochází k tomu den poté, co mezinárodní pozorovatelé viděli v povstaleckých oblastech velký počet vojenských vozidel. Ukrajina tvrdí, že povstalci dostávají vybavení z Ruska.

Moskva to popírá, ačkoliv v minulosti připustila, že v řadách povstalců bojují vojáci "na dovolené". (Již na jaře Moskva v jedné z první reakcí na mezinárodní nesouhlas s mezinárodní reakcí vůči anexi ukrajinského území zakázala všem státním zaměstnancům trávit dovolenou v zahraničí - pozn. KD.)

Od konce dubna v bojích zahynulo více než 4 000 osob poté, co se proruští separatisté zmocnili částí Doněcké a Luhanské oblasti.

Od 5. září bylo v platnosti křehké příměří, ačkoliv od té doby zahynuly stovky lidí.

Palba v Doněcku začala před čtyřmi dny, po volbách v povstaleckých oblastech, avšak palba v noci na neděli byla extrémně silná.

Po noční palbě následovala s přestávkou méně intenzivní palba během dne. Zatím žádná strana nehlásí oběti.

Pozorovatelská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě tvrdí, že její personál zaznamenal kolonu vozidel a těžkých děl v povstaleckých oblastech kolem Doněcka.

"Více než 40 nákladních aut a cisteren" bylo viděno na silnici východně od Makijivky, tvrdí pozorovatelé. V 19 případech šlo o velká vozidla táhnoucí houfnice a "obsahující personál s temně zelenými uniformami bez označení". Jihozápadně od centra Doněcku bylo spatřeno také devět tanků.

Později úřadující předseda OBSE švýcarský ministr zahraničí Didier Burkhalter prohlásil, že je "velmi znepokojen obnovením násilí ve východních oblastech Ukrajiny".

Obavy z plného obnovení konfliktu se objevily poté, co separatisté minulou neděli provedli hlasování proti vůli ukrajinských úřadů a západních zemí. Ty tvrdí, že toto hlasování porušuje minské dohody, které vedly k uzavření příměří.

Rusko volby, podle kterých se lídr separatistů Alexandr Zacharčenko stal hlavou samozvané Doněcké lidové republiky, uznalo. Za hlavu Luhanské lidové republiky byl prohlášen padesátiletý bývalý důstojník Sovětské armády Igor Plotnickij.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil povstalce, že roztrhali mírovou dohodu, a prohlásil, že zákon garantující povstaleckým regionům částečnou autonomii bude zrušen. Nařídil posílení vojsk v klíčových oblastech pro případ povstalecké ofenzívy.

Povstalci reagovali prohlášením, podle nějž mírovou dohodu zlikvidovalo právě zrušení zmíněného zákona.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7501

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2014