Je česká levice fascinována neonacisty?

7. 11. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Velmi mě překvapilo, když včera sociálnědemokratický starosta Duchcova, Zbyněk Šimbera, který se dostal k moci koalicí s KSČM a Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS), v Radiožurnálu prohlásil, že programově je DSSS blízká sociální demokracii ZDE.

Jako by nevěděl, že DSSS je pokusem českých nacistů mít svou stranu a zároveň se vyhnout soudnímu zrušení. Její předchůdkyně, Dělnická strana, byla rozpuštěna Nejvyšším správním soudem a, cituji z Wikipedie, "DSSS se snaží předejít návrhům na zrušení tím, že se distancovala od nacismu".

Pokládám tedy rychlou a ostrou reakci vedení ČSSD na vzniklou situaci za adekvátní, pokud se ČSSD má pokládat za levicovou stranu aspoň v tak základní hodnotě, jakou je rovnost všech lidí bez ohledu na národnost nebo barvu pleti. Pozoruhodné je, že žádná taková ostrá reakce neproběhla ze strany KSČM, která se pokládá za levicovější a pokrokovější než ČSSD. Dokonce se zdá, že komunisté jsou s touto situací spokojeni. Máme tomu rozumět tak, že levicový pokrok tak, jak mu rozumí komunisté, je pokrok směrem k nacismu?

Byla by to dost schizofrenní situace třeba s ohledem na to, že DSSS požaduje ve svém programu zákaz homosexuálních sňatků (v této pro lidovce tak kruciální věci by to byl přirozený partner "křesťanské politiky"), zatímco komunisté v západní Evropě patří mezi jejich stoupence. Leda snad že by čeští komunisté zaujali stanovisko ruských komunistů, jejichž šéf dostal vyznamenání od moskevského patriarchy (reprezentanta velmi homofobní církve) a kteří nijak neprotestovali proti Putinově homofobní politice. Pak by mohli někdy v zářící budoucnosti, kdy nutnost dějin dá zvítězit komunismu, rukou společnou a nerozbornou spolu s DSSS posílat homosexuály, označené růžovým trojúhelníkem, do koncentráků, jako to kdysi dělal Adolf Hitler. A to nemluvím o Romech, Židech...

Nelze ovšem ani vyloučit to, že duchcovským socialistům a komunistům učaroval nikoli pouze pokrokový nacistický program, nýbrž také morální kvality představitelů DSSS. Cituji: "Nový radní (BC: za DSSS) Svoboda byl navíc pravomocně odsouzen za podvod. Neoprávněně si účtoval statisíce korun za dojíždění na léčbu do Prahy. Na tříletém trestu s podmíněným odkladem na pět let se dohodl se státním zástupcem." Bude zajímavé sledovat, zda poučení z tohoto vývoje nepovede k tomu, že různí zločinci, odsouzení za rasistické trestné činy, budou ještě atraktivnější pro české komunisty než ubohá duchcovská DSSS vzhledem k tomu, že svými skutky prokázali plnou realizaci integrity mravní i programové.

0
Vytisknout
9280

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2014