Je veliká smůla, že má Vladimir Putin tak rusofobního poradce

11. 11. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Putinův poradce Sergej Markov dnes řekl švédské televizi SVT, že Lotyšsko a Estonsko by se měly Ruska bát, protože pokud dojde k velké válce, mohou být tyto země zcela zničeny ZDE. Je opravdu škoda, že má ruský prezident poradce, který hraje do karet krvežíznivým západním imperialistům ve snaze vytvářet zcela falešný, falešný přízrak ruského nebezpečí.

Co je to rusofobie? Sám Markov ji v tomtéž rozhovoru popisuje jako "rasismus namířený proti Rusku" a označuje za údajně obrovský problém politické třídy Evropské unie. Ovšem etymologicky nemá rusofobie s rasismem společného naprosto nic. Jedná se jednoduše o nezvládnutý strach z Ruska. Kdo šíří strach z Ruska bez zjevné příčiny, je rusofob. V tom případě je ovšem velice nešťastné, že právě samotný poradce ruského prezidenta vyhrožuje zničením pobaltských států, které by ani při nejhorší vůli nedokázaly jeho zemi nijak podstatně ohrozit. Nevím jak vy, ale já jsem už hodně dlouho neslyšel tak rusofobní prohlášení. Pročpak ho asi Markov učinil?

Švédsko, na které Rusko (doloženo) nacvičovalo nálety nedaleko Stockholmu a (nedoloženo) údajně vyslalo špionážní ponorku, se ovšem nemá a nikdy nemělo čeho bát, říká Markov. I kdyby byla velká válka, o níž se zmiňuje. Taková, co by zničila Lotyšsko a Estonsko. Přece ani Černobyl se ho vůbec nedotkl.

Jak ale upozorňuje Kjell Alektett ZDE, přinejmenším kvůli rostoucímu významu Baltu pro ruský export ropy se Švédsko Ruskem zbývat prostě bude muset. Takové věci jako cvičné nálety u Stockholmu nebo na dánský Bornholm se totiž budou objevovat neustále. Přirozeně, že při nich nikomu vůbec nic nehrozí a jen nějaký rusofob by jimi strašil, ovšem vlády mají své úkoly a na porušování vzdušného prostoru cizími bombardéry v roli jaderných nosičů prostě reagovat musí.

Komentátor listu Svenska Dagbladet Jesper Sunden poznamenává, že Markovovo vyjádření vyvolává vážné obavy z toho, kam vlastně současné Rusko směřuje ZDE. Domnívám se, že to je velmi trefné. Když totiž někdo tak jako Markov tvrdě zastrašuje sousední země a současně naprosto logické výsledky vlastního zastrašování v podobě vážných obav označuje za rasismus, jeden by si mohl myslet, že opravdu nemá všech pět pohromadě.

0
Vytisknout
10107

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2014