Teroristická hrozba Evropě od uprchlíků se přehání, varují experti

22. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

V Itálii byla zatčena osoba, podezřívaná z terorismu, která předstírala, že je jedním z uprchlíků na člunech ve Středozemním moři. Pravicové strany využívají tohoto incidentu jako údajného důkazu, že organizace jako Islámský stát chtějí zneužít evropské uprchlické krize, kdy se tisíce lidí snaží přeplavit přes Středozemní moře z Afriky do Evropy.

Analytikové však poukazují na to, že extremistické organizace mají daleko větší zájem o okupování území na Blízkém východě a nechtějí riskovat životy svých bojovníků v nepevných kocábkách, zejména vzhledem k tomu, že mohou spoléhat, že pro ně budou v evropských zemích pracovat samotní tamější radikalizovaní evropští občané.

"Posílat své bojovníky do Evropy na člunech s imigranty, které se na moři potopí, není moc chytré," konstatoval Christian Nelleman z Norského střediska pro globální analýzu. "Umístit cenné bojovníky do vratkých člunů, kde mohou zahynout, anebo mohou být vyzvednuti vojenskou lodí, kde budou podrobeni výslechu, není zrovna efektivní způsob vysílání bojovníků do Evropy."

Všechny dosavadní násilné útoky v Evropě spáchali tamější místní občané, nikoliv imigranti z Blízkého východu.

Evropská komise konstatovala, že riziko extremistických bojovníků, skrývajících se na kocábkách s uprchlíky, je minimální. Podle EK je nepřípustné "dávat žadatele o azyl a teroristy do téže kategorie."

Kontroverze odvádí Evropu od skutečnosti, že Evropská unie dosud vůbec nepomáhá zachraňovat ve Středozemním moři životy, varují lidskoprávní organizace.

"Stovky bojovníků z ISIS mají platné pasy. Proč by riskovali své životy tím, že se schovají na člun s uprchlíky?" řekl Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch tiskové kanceláři AFP.

Dodal: "Také to odvádí pozornost od hlavního problému - bojíme se jakési vzdálené možnosti, že by mohli na člunech s uprchlíky připlout teroristé a něco, co by se možná mohlo stát v budoucnosti, odvádí pozornost od toho, že lidé umírají teď, v tuto chvíli."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6254

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2015