Konzervativci kvůli vnitrostranické opozici pozdrží zákon omezující lidská práva

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron dnes v parlamentu neoznámí předlohu zákona British Bill of Rights nahrazující dnešní Human Rights Act, jak se původně předpokládalo. Zatím bude legislativní plán vlády obsahovat pouze konzultace k předloze. Samotný návrh bude odložen o rok kvůli opozici mezi vysoce postavenými členy Cameronovy Konzervativní strany.

Vládní zdroj prozradil listu The Times, že ministři si přejí nahrazení stávajícího zákona provést "správně spíše než rychle" a údajně namítají, že by bylo "podivné, kdybychom široce nekonzultovali".

Nová politika představuje odmítnutí plánu zrušit stávající zákon o lidských právech během prvních sto dnů působení (staro)nové konzervativní vlády.

Projekt prosazuje Michael Grove, který byl jmenován ministrem spravedlnosti v rámci povolební reorganizace kabinetu. Jenže vláda má v parlamentu většinu 11 křesel a řada konzervativních poslanců se už veřejně postavila proti novému zákonu a snahám zrušit ten současný.

K vnitrostranické opozici patří například Dominc Grieve, bývalý generální prokurátor, nebo bývalý kandidát na předsedu strany David Davis a bývalý šéf poslaneckého klubu Andrew Mitchell.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5556

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2015