Konzervativní ministryně vnitra navrhla pro Británii předběžnou cenzuru médií

22. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Britská konzervativní ministryně vnitra Theresa Mayová plánovala nový zákon, který by státnímu úřadu pro regulaci médií Ofcom poskytl pravomoce kontrolovat před vysíláním a televizní a rozhlasové pořady a zakázat je, pokud usoudí, že jsou propagací extremismu. Proti jejímu návrhu se ostře postavil tehdejší konzervativní ministr kultury Sajid Javid. Ten protestoval dopisem premiéru Davidu Cameronovi, že nemůže souhlasit s takovýmito pravomocemi, protože by to proměnilo regulační orgán Ofcom v orgán cenzurní. Znamenalo by to "zásadní změnu ve způsobu, jak je regulováno vysílání v Británii". Zrušilo by to princip regulace až po vysílání, který respektuje svobodu projevu.

Není jasné, jaký měly Javidovy námitky dopad. Příští týden má být v Británii zveřejněno programové prohlášení nové vlády, které má obsahovat volně specifikované nové pravomoci, které mají "posílit roli regulačního orgánu Ofcom, který bude mít právo zasahovat proti okruhům, které vysílají extremistické pořady", praví se v prohlášení, které vydala minulý týden Downing Street.

Javid ve své stížnosti premiérovi vyjádřil své znepokojení, že cenzurní návrh ministryně vnitra "bude zneužíván jinak, než byl zamýšlen, už proto, že je obtížné definovat, co je extremismus, a důsledkem bude, že bude vláda považována za instituci, která omezuje svobodu projevu bez dostatečného ospravedlnění."

Javid v dopise dodal: "Je nutno zdůraznit, že země, které mají předběžný regulační režim jsou známé tím, že nedodržují svobodu projevu a výrazu a britská vláda by si asi nepřála být spojována s takovýmito režimy."

Podle Javidova dopisu má Ofcom napříště zajišťovat, aby se materiál, který "by mohl vyvolávat nenávist" nedostal do rozhlasu ani do televize." Javid varovaal, že rozšířit pravomoci úřadu Ofcom na předběžnou cenzuru pro proměnilo jeho roli regulačního úřadu v roli cenzury."

Britské ministerstvo vnitra oznámilo, že se nevyadřuje k prozrazené tajné vládní korespondenci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5980

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2015