Spojené státy nereagovaly na žádost Polska o dokumenty CIA o tajných věznicích

13. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Spojené státy brání vyšetřování Polska týkajícího se tajné věznice CIA na jeho území. Opakovaně totiž ignoruje oficiální polské žádosti o důležité dokumenty, včetně zprávy amerického Senátu z loňského prosince, obsahující podrobné informace o věznicích CIA a o tom, co se v nich dělo, konstatoval v sobotu mluvčí polské prokuratury pro odvolací říení v Krakově Piotr Kosmaty, která záležitost vyšetřuje. Senátní zpráva byla zcenzurována a zcenzurovaná verze neobsahovala zmínku o Polsku, avšak jiná fakta v té zprávě odkazovala na Polsko a na tajnou věznici CIA, která tam byla v provozu v letech 2002 a 2003, kdy v ní byly podrobovány drsnému zacházení osoby podezřívané z terorismu.

Kosmaty uvedl, že Polsko okamžitě požádalo americkou vládu o nezcenzurovanou verzi dokumentu, avšak nedostalo žádnou odpověď. Předchozí žádosti o dokumenty a o možnost vyslechnout údajné oběti - které jsou nyní v Guantánamo - byly ignorovány a jednou americké úřady uvedly, že poskytnutí těchto materiálů by bylo proti americkým národním zájmům.

Lidskoprávnbí organizace, evropští činitelé a média informovali, že CIA věznice byly provozovány v Polsku, v Rumunsku a na Litvě. Jeden bývalý polský činitel byl v této věci obžalován. Schválit založení zahraniční věznice na polském území je porušením polských zákonů.

Evropský soud pro lidská práva loni rozhodl, že Polsko porušilo práva osob podezřívaných z terorismu Abu Zubaydy a Abd al-Rahima al-Nashiriho tím, že dovolilo, aby je CIA uvěznila, a že nezabránilo "mučení a nelidskému a ponižujícímu zacházení" vězňů.

Soud nařídil Polsku, aby vyplatilo oběma mužům odškodné. Varšava uvedla, že toto nařízení splní.

Americká zpráva tehdy přiměla vedoucí polské politiky Aleksandra Kwasniewského a Leszka Millera přiznat - poté, co to dlouhá léta popírali - že vězení schválili, nikoliv však mučení.

"Pokračujeme ve svém vyšetřování a čekáme trpělivě v naději, že nám Spojené státy poskytnout požadovanou pomoc," řekl Kosmaty.

a Podrobnosti v angličtině ZDE

Polsko | CIA | USA
0
Vytisknout
5597

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2015