Americký novinář Glen Greenwald obvinil Sunday Times z neprofesionality

15. 6. 2015

čas čtení 5 minut

"Máte v článku (mezi mnoha) jednu naprosto jasnou lež," napsal americký novinář Glen Greenwald na Twitteru do Sunday Times poté, co list zveřejnil článek, založený na anonymních tvrzeních z britských výzvědných služeb, že Snowdenova odhalení ohrozila britské a americké agenty. "Tvrdíte, v článku, že David Miranda, partner novináře Glena Greenwalda, byl zatčen na letišti v Heathrow r. 2013 s 58 000 přísně tajnými výzvědnými dokumenty poté, co navštívil Snowdena v Moskvě. Je to stoprocentní lež. David před svým zatčením v Heathrow nebyl v Moskvě a nenavštívil Snowdena. Nikdy se s ním nesetkal. "Novináři" ze Sunday Times otiskli otevřenou lež na podporu svého hlavního argumentu - že Snowden měl s sebou v Moskvě tajné digitální materiály. Tohle je jediný "důkaz", že Snowden měl s sebou dokumenty, kdyžř odcestoval z Hongkongu, a je naprosto a prokazatelně falešný."



V rozhovoru s britskou televizní stanicí Sky News Glen Greenwald řekl toto:

"Tohle je novinářská práce, která jedním rázem likviduje důvěryhodnost novinářské práce po celém světě. Ten článek v Sunday Times je nejnepořádnější a nejnespolehlivější novinářská práce, jako jsem už dlouho neviděl. Jediné, co udělali, je, že hovořili s pár státními úředníky, kteří zbaběle odmítli spojit s těmito obviněními své jméno. Reportéři ze Sunday Times řekli, chceme pošpinit tohoto whistleblowera a tohle je přesně, jak špiníme všechny whistleblowery, nemáme žádné důkazy, že by cokoliv z toho, co jsme napsali, bylo pravda, jsme příliš zbabělí na to, abychom zveřejnili svá jména, jen to otiskneme, nekriticky, aniž bychom to jakkoliv zpochybňovali, aniž bychom citovali kohokoliv, kdo to popírá, a to prostě udělali v Sunday Times. Není možné žalovat lidi, kteří tato tvrzení učinili, protože se schovávají za novináři, a neexistují žádné důkazy.

Moderátorka: My máme také potvrzení z Downing Street, že je pravda, že Rusko a Čína mají tyto informace a že agenti museli být přesunuti jinam.

Glen Greenwald: Vůbec nepochybuji o tom, že to vládní činitelé tvrdí. Proč ale vy neinformujete své posluchače, kteří vládní úředníci toto tvrdí? Proč se neodváží tito vládní úředníci spojit své jméno s těmito obviněními, aby až bude dokázáno, že jde o lži, by mohli být pohnáni k odpovědnosti. Vy jste se o tomhle nepoučili od války v Iráku, že není možné skrývat v anonymitě vládní úředníky, kteří činí neuvěřitelná, záměrně provokativní tvrzení ohledně důkazů? Zdá se, že se novináři vůbec nijak nepoučili. Tohle je naprosto běžná metoda jak špinit whistleblowery, když budete zkoumat pár let nazpět, uvidíte, že americká vláda se takto snažila pošpinit předchozí whistleblowery, prostě umístila do médií nepodložené spekulace, že whistleblower jednal se Sověty, o čemž se ukázalo, že to je naprostý nesmysl. Tato tvrzení nejsou podložena žádnými důkazy. Britská vláda je poděšena, že se Snowden stává globálním hrdinou poté, co americký Kongres zákonně omezil masové špehování a poté, co americké soudy rozhodly, že to špehování je protizákonné, a tohle je pokus Snowdena zdiskreditovat, zatímco se ti vládní úředníci skrývají za novináři v anonymitě.

Moderátorka: Myslíte si, že může být pravda, že Rusko a Čína mají přístup k těmto tajným informacím? Které by mohly ohrozit životy britských a amerických agentů?

Glen Greenwald: Ne, je to naprostý nesmysl, a řeknu vám proč. Edward Snowden řekl, když odjížděl z Hongkongu, že s sebou nemá žádné dokumenty. Dal je všechny novinářům, a to schválně, aby nebyl zranitelný hackery. Ve snaze dokázat, že Snowden lže, publikovali v Sunday Times drsnou lež: Napsali, že když mého partnera Davida Mirandu zadrželi na londýnském letišti v Heathrow, měl u sebe množství tajných dokumentů, které si právě přivezl od Snowdena z Moskvy. Byla to naprostá lež. David Miranda v Moskvě nikdy nebyl a s Edwardem Snowdenem se nikdy nesetkal. V Sunday Times nyní nenápadně toto tvrzení z článku odstranili, aniž by své čtenáře informovali, že jim lhali a že v článku bylo podstatné nepravdivé tvrzení, které nyní odstranili. Snowden neměl žádné dokumenty, když odjížděl z Hongkongu, proto Sunday Times museli lhát svým čtenářům - -

Moderátorka: Žádáte naše posluchače, aby věřili tomu, co vám on řekl. Jak víte, že mluvil pravdu, že u sebe neměl žádné dokumenty?

Glen Greenwald: Tak dobře. Poslouchejte, jak funguje novinářská práce. Když něco novinář napíše, musí pro to tvrzení mít důkazy. Například, jestliže někdo mi řekne, víte, ředitelé televize Sky News sympatizují s Islámským státem a pravidelně se s jeho činiteli scházejí a pomáhají mu dělat světovou propagandu, a já pak půjdu a napíšu to, mohl bych vám pak říci: "Jak víte, že to není pravda? Máte důkazy, které by to popřely?" Ale protože jsem odpovědný novinář, neudělám to, pokud nebudu mít důkazy. Kde jsou důkazy, že Edward Snowden lhal, když řekl, že nemá žádné dokumenty? Jediný důkaz, který Sunday Times uvedl v tom článku, byl vymyšlený. Vám to vůbec nevadí?

0
Vytisknout
5646

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2015