Hollande umetá cestičku k moci prezidentce Le Penové

30. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Francie v souvislosti s pařížskými útoky úplně obešla NATO, aby mohla jednat o alianci s Ruskem ZDE. A současně v rámci výjimečného stavu masivně omezuje ochranu lidských práv ZDE.


Takové jsou hlavní nové trendy politiky francouzského socialistického prezidenta v závěru roku 2015. Na zlomu dubna a května 2017 se uskuteční další prezidentské volby. S jasně prozápadní a demokratickou orientací do nich půjdou republikáni Allain Juppé a Francois Fillon. Naopak exprezident Sarkozy již de facto soupeří o voliče s ultrapravicovou kandidátkou Marine Le Penovou, která v souvislosti s teroristickými útoky získala ještě silnější podporu a minimálně by se jí teď podařilo projít do druhého kola voleb.

Hollande ale Le Penové zřejmě nevědomky prošlapává cestičku do Elysejského paláce. Antagonistická aliance s Ruskem v Sýrii i opatření omezující občanská práva umožní Le Penové nastoupit přesvědčivě jako důsledná a cílevědomá realizátorka posledních trendů, které pod tlakem událostí prosadil socialistický prezident.

Riziko, že v čele jedné ze dvou západoevropských jaderných velmocí stane ultrapravicová politička orientovaná na Moskvu a islamofobii díky nepromyšlené politice Francoise Hollanda mimořádně narostlo.

0
Vytisknout
9407

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2015