Britský premiér nazval šéfa Labouristické strany "sympatizantem teroristů"

1. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

V britské Dolní sněmovně se bude ve středu večer hlasovat o relativně nesmyslném kroku, zda totiž několik britských stihaček, které bombardují údajné cíle Islámského státu v Iráku, mají dělat totéž i v Sýrii. Všichni vědí, že kromě usmrcování civilistů toto bombardování nebude mít na Islámský stát žádný vliv, neboť jeho bojovníci se nepohybují v lehce poznatelných formacích, nesetrvávají ve vojenských objektech a rozptylují se jako jednotlivci mezi civilní obyvatelstvo.

Jenže o meritu věci se v britské politice nediskutuje. Podobně jako v české politice se tam nyní kmenově politikaří a lidé reagují podle to, jak se kdo hlásí ke které místní smečce - věcné argumenty jdou stranou. Přesto však četní komentátoři - a tentokrát i dokonce pravicový Daily Mail, zdůraznili, že premiér Cameron nepředložil přesvědčivý argument pro zahájení bombardování Sýrie.

Právě proto zřejmě v úterý večer Cameron přikročil k podpásovce - obvinil šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna ze "sympatizování s teroristy". Toto Corbyn v žádném případě nedělá, neboť se shodne s kýmkoliv, že Islámský stát je hrozba, proti níž je nutné efektivně zakročit. Otázkou je ovšem, co je efektivní.

Komentátoři poukazují na to, že Cameronovi zjevně docházejí argumenty, když útočí na svého politického soupeře podpásovými argumenty. Nikdo z Cameronových zastánců bombardování Sýrie nepředložil žádné vysvětlení, čeho se tím má dosáhnout a jaká je širší strategie.

Z celkové britské debaty o Sýrii v těchto dnech má člověk velmi nepříjemný pocit. Podobně jako Česká republika se se svou protiuprchlickou a protimuslimskou hysterií v situaci, kdy v ČR nejsou žádní uprchlíci a nikdo nikdy nepřišel do styku s žádnými muslimy, se octla v naprosto umělém prostoru šílenství a la Bohnice, i britská Dolní sněmovna bohužel řeší na příkladu Sýrie interní vnitropolitické britské spory bez jakéhokoliv porozumění situaci na Blízkém východě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5826

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2015