Rozhovor s Noamem Chomskym

Globální politický kurz: Radikálně vpravo a k plutokracii

7. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Současná americká politická scéna, stejně jako politika v jiných zemích světa, je posunutá výrazně vpravo. Co bylo kdysi považováno za součást amerického politického mainstreamu, je dnes naopak nahlíženo jako krajně levicové. Republikánská strana se natolik odchýlila, že v současnosti v ní převládají názorové proudy radikální pravice. Vládne výrazná neshoda mezi většinovým názorem americké veřejnosti a reálnou politikou, aniž by většina měla šanci to nějak ovlivnit. Institucionalizovaný neoliberalismus způsobil sérii finančních krizí, v nichž stát stát opakovaně vykupuje viníky na úkor daňových poplatníků. Noam Chomsky v rozhovoru pro americký nezávislý mediální server Alternet.  

Politické spektrum v USA je stále široké, ale v poněkud podivné podobě. Republikáni se během posledních dvaceti let vzdali snahy být normální politickou stranou. Natolik se přimkli k obhajobě zájmů ekonomických elit, že ztratily přirozené voliče. Namísto toho se snaží nyní aktivizovat skupiny, jako jsou evangelíci obávající se, že jim někdo bere jejich zem, lidi, kteří jsou natolik vystrašení, že raději nosí zbraň i do kavárny. Respektovaní konzervativní komentátoři, jako třeba Norman Ornstein z konzervativního think-tanku American Enterprise Institute, popisují Republikánskou stranu jako radikální povstání, které rezignovalo na parlamentní demokracii.

Doprava se ovšem posunuli i Demokrati. Ti současní jsou vlastně umírněnými Republikány. V demokratické politice je těžko představitelná osoba typu Eisenhowera. Ten kdysi tvrdil, že kdo zpochybňuje New Deal, není součástí americké politiky. Dnes by byl tento politický program vnímán jako levicový, program takového Bernieho Sanderse (socialista, nezávislý kandidát do prezidentských voleb usilující o podporu Demokratické strany proti Hillary Clintonové, pozn. red.). 

To se promítá i do postojů k americké zahraniční politice. Takový Obama byl a je vnímán jako protiválečný kandidát. Nicméně Obama odsoudil válku v Iráku jako "strategický přehmat". Podobně odsuzovali v 80. letech válku v Afghánistánu ruští generálové. To není protiválečná rétorika.

Současná americká společnost je z velké většiny naprosto odtržena od toho, co se v politice děje. Je odtržena od vlivu na politiku. Existují dobré studie z oblasti politologického středu, nic extrémního. Jsou podloženy velmi dobrými statistikami z průzkumů. V posledních 40 letech si například velmi podstatná většina Američanů myslí, že by se měly daně bohatým zvyšovat. Daně bohatým se ale snižují. Velmi výrazná část americké veřejnosti, často velká většina, se domnívá, že by USA měly mít národní zdravotnický program. Nemožné. Je to v rozporu se zájmy farmaceutických firem, v rozporu se zájmy pojišťoven. 

Nějakých 70 % Američanů, těch spodních 70 %, je od reálné politiky odtrženo. Nelze detekovat vliv na to, jakou politiku dělají jejich vlastní političtí představitelé. Pokud stoupáte po vzhůru, vliv se zvyšuje. Na vrcholu děláte politiku. Ten vrchol představuje v současnosti asi 1 % lidí. Plutokracie v demokratické formě.

Kompletní rozhovor v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11900

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2016