V Německu sílí napětí po kolínském sexuálním osahávání

7. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

Vláda a místní politikové intenzivně zdůrazňují, že neexistují důkazy, že by se na útocích podíleli uprchlíci. Ultrapravice však argumentuje na to, že také neexistují důkazy, že to uprchlíci nebyli.

V Německu vznikla zuřivá veřejná debata ohledně reakce úřadů na hromadné sexuální osahávání a krádeže, jichž se dopouštěli mladí muži během silvestrovských oslav v Kolíně nad Rýnem. Policie a sdělovací prostředky jsou obviňovány, že se incident údajně pokusily utajit, aby v rámci uprchlické krize nevyvolaly vlnu xenofobní nenávisti.

Asi 100 žen podalo trestní oznámení. Dvě třetiny z nich se týkají sexuálních útoků včetně dvou znásilnění. Podle policie a svědků byli pachatelé údajně severoafrického a arabského vzezření, i když původ ani totožnost žádného z útočníků nebyly dosud zjištěny.

Incidenty zvýšily napětí, které existuje v německé společnosti od té doby, co Angela Merkelová otevřela dveře uprchlíkům a co do Německa za poslední rok přišlo více než milion lidí. Další tisíce lidí přicházejí každý den.

Ultrapravicoví populisté z extremně pravicových stran, jako je Alternativa pro Německo a protiislámské hnutí Pegida požadují, aby Merkelová uzavřela hranice.

Na náměstí před hlavním nádražím v Kolíně nad Rýnem demonstrovaly ženské organizace. Požadovaly, aby vláda zasáhla proti mužskému násilí. Zuřivost proti útokům ještě vzrostla, když policie přiznala, že je nepravděpodobné, že se podaří usvědčit a odsoudit jakékoliv pachatele. Večer ve středu policie uvedla, že identifikovala tři podezřelé osoby, ale dosud nikoho nezatkla.

Policie v Hamburku, ve Stuttgartu, ve Frankfurtu a v Düsseldorfu zaznamenala obdobné incidenty, ale v menším měřítku. V Kolíně nad Rýnem bylo na místě útoků před katedrálou na Silvestra asi 500 - 1000 mužů.

Podle svědků to byli muži od 15 do 35 let. Obklopovali ve skupinách 30 až 40 osob ženy, osahávali je a okrádali je a jejich partnery. Mnoho házelo do davů zápalné kuličky, což zvyšovalo chaos, takže policie posléze náměstí vyklidila.

Policie uvedla, že muži jednali koordinovaně, podobně jako to činí kriminální gangy, které v této oblasti operují už několik let, a proto se těmto místům mnoho Kolíňanů vyhýbá. Místní lidi příslušníkům těch gangů říkají antänzer (tanečníci). Ti se přilísají ke své oběti, často si kolem ní ohnou nohu, což vede k tomu, že oběť ztratí rovnováhu a mezitím pachatel využije příležitosti a ukradne oběti z kapsy peněženku či mobil.

Kolínská primátorka Henriette Reker vyvolala hněv na sociálních sítích, když se vyjádřila, aby se ženy od takových mužů držely v uctivé vzdálenosti. Posléze se omluvila, že byly její výroky citovány mimo kontext.

Manuela Schwesig, ministryně pro rodinu, výroky Rekerové odsoudila: "Doba, kdy neměly ženy nosit minisukně, je už pryč."

Vláda a místní politikové intenzivně zdůrazňují, že neexistují důkazy, že by se na útocích podíleli uprchlíci. Ultrapravice však argumentuje na to, že také neexistují důkazy, že to uprchlíci nebyli.

Pravice i levice si je dobře vědomá, jak politicky vznětlivé by bylo, kdyby se ukázalo, že vstřícnost Němců vůči uprchlíkům se jim vymstila.

Wolfgang Albers, šéf kolínské policie, uvedl: "Dosud vůbec nevíme, kdo byli pachatelé."

Bývalá ministryně pro rodinu ze strany CSU Angely Merkelové Kristina Schröder se vyjádřila, že "se musíme vyrovnat s normami maskulinity, které legitimizují násilí v muslimské kultuře."

Kriminolog Christian Pfeiffer charakterizoval muže jako "většinou mladé svobodné muže, kteří přijeli do této země a nevědí, co s sebou. Ujasnění jejich azylového statutu trvalo tak dlouho, že jejich frustrace a hněv jen vzrostly. Je to problém, pro nějž musíme nalézt odpověď."

Někteří srovnávali útoky proti ženám v davu, kde je to jen těžko rozeznatelné, s událostmi v Káhiře na náměstí Tahrír během Arabského jara, kde byly ženy obětí podobného masového útoku.

Policie však varovala, že k takovým útokům může lehce dojít znovu, protože je nepravděpodobné, že by muži byli kdy chyceni. Záběry policejních kamer na náměstí jsou neprůkazné, protože byla tma a na náměstí bylo obrovské množství lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10870

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2016