Putin nařídil zahájení odchodu ruských vojsk ze Sýrie

15. 3. 2016

čas čtení 3 minuty

Ruský prezident Vladimír Putin náhle vyhlásil, že stahuje většinu ruských vojsk ze Sýrie. Vyjádřil se, že půlroční ruská intervence v Sýrii v podstatě dosáhla svých cílů.

Putin to osobně zatelefonoval syrskému prezidentu Asadovi po jednání s ruským ministrem obrany a zahraničí v Kremlu. Stahování ruských vojsk má být zahájeno v úterý.

Putinovo rozhodnutí má zjevnou souvislost se zahájením syrským mírových rozhovorů v Ženevě a bude považováno za signál, že se Rusko domnívá, že udělalo dostatečné množství akcí na Asadovo přežití.

Západní diplomatické zdroje jsou Putinovým prohlášením překvapeny a jsou vůči němu skeptické. "Budeme muset počkat, než uvidíme, co to znamená. Tohle je Putin. Obdobné ústupky oznámil v minulosti a nic se nestalo," řekl jeden diplomat v Ženevě.

Syrští aktivisté a organizace hájící lidská práva obvinily ruskou intervenci, že prováděla necílené útoky a způsobila obrovské počty civilních raněných a mrtvých. Ruští činitelé to opakovaně popírají. Moskva je také kritizována za útoky proti umírněným organizacím zatímco tvrdila, že útočí proti Islámskému státu.

Delegace syrské opozice v Ženevě nebyla předem informována o tomto Putinově rozhodnutí, avšak uvedla, že doufá, že o budoucnosti Sýrie bude rozhodovat Putin a ne Asad.

Moskva si ale chce uchovat v Sýrii vojenskou přítomnost a lhůta pro úplný odchod ruských vojsk oznámena nebyla. Putin uvedl, že existující ruská letecká základna v Hemeimeem v pobřežní provincii Latakia a námořní základna v syrském přístavu Tartus budou dál fungovat. Ruské letectvo provádělo z letecké základny 100 náletů denně a bylo by schopno nálety rychle obnovit.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl v pondělí, že při ruské intervenci bylo usmrceno 2000 vzbouřenců bojujících proti prezidentu Asadovi a 17 velitelů. Dodal, že byly provedeny útoky proti 200 ropným zařízením, 400 osad bylo dobyto a byla přerušena hlavní zásobovací trasa pro vzbouřence vedoucí z Turecka.

Při ruských leteckých úderech zahynulo od září 2015 do začátku března 2016 podle Syrské observatoře pro lidská práva 4408 lidí včetně 1733 civilistů.

Vzhledem k tomu, že v únoru 2015 oznámil Putin příměří na Ukrajině, zatímco Ruskem podporovaní separatisté zahájili jednu ze svých největších ofenzív, vládne ohledně Putinových prohlášení značná skepse. Nicméně jeho hlavních cílů v Sýrii bylo mezitím skutečně dosaženo.

Staffan de Mistura, mimořádný velvyslanec OSN pro Sýrii při zahájení rozhovorů v Ženevě uvedl, že celá generace syrských dětí - více než 3,5 milionu dětí mladších pěti let - nikdy nezažila nic jiného než válku.

Západní vlády s Tureckem a Saúdskou Arábii opakovaně obviňovaly Putina, že používá náletů nikoliv proti ISIS, ale proti vzbouřeneckým jednotkám včetně umírněné Svobodné syrské armády a že často bombarduje školy a nemocnice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7758

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2016