Donald Trump zpochybňuje roli USA v NATO

23. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Přední kandidát na Republikánskou prezidentskou nominaci Donald Trump zpochybnil roli USA v NATO a naznačil, že si Washington už nemůže dovolit závazky vůči osmadvacetičlenné vojenské alianci.


V rozhovoru pro list Washington Post Trump prohlásil, že by se Amerika měla zaměřit na domácí problémy a věnovat méně pozornosti problémům v jiných částech světa. Zpochybnil také, zda by USA měly zachovat svou přítomnost v Asii, což by znamenalo odvrat od politiky Baracka Obamy.

"Určitě si to už nemůžeme dovolit," prohlásil Trump. "NATO nás stojí peníze... chráníme Evropu prostřednictvím NATO, ale utrácíme spoustu peněz."

Trump zmínil Jižní Koreu a Německo jako příklady zemí, které by měly převzít větší břemeno spojené se zajištěním bezpečnosti v regionech, kde se nacházejí.

"Ukrajina je země, která nás ovlivňuje mnohem méně, než ovlivňuje jiné země v NATO, ale neseme veškerou zátěž," prohlásil Trump. "Proč se Německo nestará o NATO ve věci Ukrajiny... Proč jsme to vždy my, kdo potenciálně vede třetí světovou válku s Ruskem?"

Toto vyjádření znamená radikální rozchod se zahraničněpolitickým konsensem ve Washingtonu od konce 2. světové války. I když George W. Bush původně navrhoval omezení americké vojenské přítomnosti v Evropě, žádný významný prezidentský kandidát nikdy nenavrhl vystoupení z NATO.

"Trump nenavrhuje nic menšího, než likvidaci liberálního světového řádu," říká Thomas Wright, zahraničněpolitický expert Brookings Institution. "Bylo by pro Rusko a Čínu splněním snu. Během jednoho roku by mohly dosáhnout toho, co považovaly za nemožné - konce amerického aliančního systému v Evropě a Asii."

Později v rozhovoru pro CNN Trump řekl, že si nepřeje omezit americkou roli v NATO, ale prostě si přeje, aby USA platily méně. "Platíme nepřiměřeně," prohlásil. "Musí proběhnout přinejmenším změna filozofie."

Bývalý velitel NATO a nyní ředitel Fletcher School při Tufts University James Stavridis tvrdí, že pro USA má zásadní význam udržet si vedení v alianci. "I když si všichni přejeme, aby se evropské obranné výdaje v NATO zvýšily, bylo by omylem vzdát se americké vedoucí role v organizaci," dodal. "NATO je absolutním základem globální bezpečnosti."

Po anexi Krymu se v Evropě tvrdý postoj vůči Rusku netěší univerzálnímu přijetí. Někteří prosazují smiřování s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Trump vyjádřil obdiv k Putinovi, což je běžné mezi krajně pravicovými a populistickými lídry v několika západoevropských zemích. Také Putin Trumpa pochválil.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8198

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2016