Britská Horní sněmovna hlasováním schválila přijetí 3000 uprchlických dětí do Británie

22. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Členové britské Horní sněmovny varovali, že vláda musí přijmout uprchlické děti rychle, vzhledem k strašlivým podmínkám, v nichž žijí v uprchlickém táboře v Calais

Britská konzervativní vláda utrpěla porážku v Horní sněmovně, když angličtí lordi hlasováním schválili, že Británie přijme 3000 uprchlických dětí bez doprovodu rodičů. Odhaduje se však, že v Evropě je více než 24 000 dětí bez doprovodu rodičů.

Lordi většinou 102 hlasů upravili současný zákon o imigraci tak, že uvalili na britskou vládu povinnost přijmout do země 3000 dětských uprchlíků, kteří se nyní nacházejí na evropském kontinentě.

Členové Horní sněmovny uložili vládě, aby jednala rychle, protože dětští uprchlíci v Calais žijí ve strašlivých podmínkách.

Zároveň do Británie právě přicestovaly z uprchlického tábora v Calais tři syrské děti, jeden z nich válečný sirotek, a budou sjednoceny se svými příbuznými.

Autorem změny zákona o přijetí 3000 uprchlických dětí byl lord Dubs, který sám byl zachráněn jako dítě, když do Británie uprchl před nacismem. Apeloval na britskou vládu, aby nezapomínala na dětské transporty z nacistického Německa a aby se postavila do čela záchrany dětských uprchlíků v dnešní Evropě.

Předtím v pondělí v Dolní sněmovně apelovala Yvette Cooperová z Labouristické stranyt a Heidi Allenová z Konzervativní strany na britskou vládu, aby učinila více pro dětské uprchlíky bez doprovodu rodičů v Calais, kde jich ve strašných podmínkách žije asi 450. Cooperová v parlamentě hovořila o dvanáctiletém Kareemovi z Afghánistánu, který je vyčerpán po nocích strávených pokusy skrýt se v kamionech jedoucích do Británie. "Pořád nás chtěl objímat, potřeboval útěchu. Nikoho nemá. Je asi tak starý jako můj syn," řekla Cooperová.

Nejméně 150 těchto dětských uprchlíků v Calais má příbuzné v Británii a podle Dublinského předpisu mají tedy mít právo na vpuštění do země. Avšak úřady nereagují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5601

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2016