Ve čtvrtek bude vydán rozsudek nad Radovanem Karadžičem

23. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Mezinárodní soudní dvůr pro bývalou Jugoslávii v Haagu, často nazývaný haagský tribunál pro válečné zločiny, vydá ve čtvrtek svl rozsudek nad předákem bosenských Srbů Radovanem Karadžičem, který je souzen za genocidu a zločiny proti lidskosti, spáchané v letech 1992-1995 ve válce v Bosně a v Hercegovině. Pro mezinárodní spravedlnost to bude nejdůležitější chvíle od norimberských procesů s nacisty.

Téměř všichni očekávají rozsudek "vinen". Karadžič se postavil do čela separatistického srbského státečku a začal provádět "etnické očišťování", systematický teorri proti bosenským muslimům a Chorvatům.

Čtvrteční rozsudek bude připomínkou rozsahu vraždění - jen v Bosně bylo usmreceno 100 000 lidí, další oběti byly v Chorvatsku a v Kosovu. Dlouhé čekání na rozsudek je částečně důsledkem způsobu práce soudu, který se celou dobu snaží být přísně nestranný a poskytl obhájcům dlouhý čas na přípravu. Proces trval pět let a dalších 18 měsíců se připravuje rozsudek.

Nejdelším odkladem však bylo 13 let, což je doba, po kterou trvalo, než bylo možné Karadžiče zatknout a postavit ho před soud. V červenci 1995 byl Karadžič schopen žít docela otevřeně ve vesnici Pale nedaleko Sarajeva. Od roku 1997 se začal skrývat a do se mu dařilo až do roku 2008. Zkušenosti amerických tajných služeb při hledání Karadžiče byly posléze využity v Afghánistánu, v Iráku a při hledání Usámy bin Ladina.

Karadžič si nechal narůst plnovous a přijal falešné jméno Dragana Dabiče, terapeuta, který se právě vrátil z New Yorku po rozchodu s manželkou. Dabič se chtěl po návratu naučit metodám balkánského citlivce" a používání kyvadla, které má identifikovat narušený prostor v energetickém poli kolem nemocných pacientů. Jeho kariéra mystického léčitele rozkvetla.

Karadřič však byl objeven v důsledku chyby jeho bratra Luky, podnikatele. Na jaře 2008 Luka Dabičovi zatelefonoval ze staré sim karty, kterou měli vyšetřovalé válečných zločinů v záznamech jako spojenou s Karadžičovou sítí. Tato informace byla předána srbské tajné službě.

Prozápadní srbský prezident Boris Tadič nakonec Karadžiče v Bělehradě nechal zatknout. Došlo k tomu 18. července 2008.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7242

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2016