Mezitím v Absurdistánu 18:

Velké úspěchy polských politiků v zahraničí a ve školství a závažný teologický výboj katolického myslitele

1. 3. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 6 minut

Polsko konečně mělo svých pět minut, po kterých ministr zahraničí Waszczykowski tolik toužil. Měl dokonce možnost promluvit s lidmi, na kterých opravdu záleží! Upřímně řečeno, jeho výměna názorů s Fransem Timmermansem o demokratických normách skončila katastrofou, ale na tom nezáleží pravicová média budou informovat jen o tom, na čem záleží.

Takže je úplně jedno, že Frans Timmermans poučoval Waszczykowského jako školáka. Wiadomości TVP, hlavní zpravodajství státní polské televize, zajistilo, že divák pochopí, že vítězství bylo na "naší" straně, tím, že se výměna názorůl sestříhá a pak se použije internetový meme, aby nikdo nemohl mít žádné pochybnosti:

Ano, tohle je opravdu nahrávka z polské státní televize...

Také náměstek ministra Morawiecki dostal svým pět minut během rozhovoru s německou Deutsche Welle. Tvrdý novinář mu dával tvrdé otázky ohledně problémů demokracie v Polsku a Morawiecki si k svému překvapení povšiml, že opakovat hesla strany Právo a spravedlnost mimo polskou státní televizi jaksi nefunguje. Snažil se vysvětlit způsob myšlení strany Právo a spravedlnost tím, že připomněl nacistické Německo:

Naštěstí pro nás Antoni Macierewicz překročil hranici už dávno, proto projev polského ministra obrany na konferenci NATO v Mnichově, kde zase šílel ohledně letecké havárie ve Smolensku a obviňoval Rusko, že usmrtilo dva polské prezidenty, mezinárodní společenství zcela ignorovalo.

Avšak alespoň polská pravice může být šťastná. Říkali mnoho let, že fanatická nenávist kazatelů náboženství ze Středního Východu nesmí být v civilizovaných evropských zemích dovolena. Britové tomu naslouchali a odmítli povolit vstup do Británie fašistickému polskému knězi Jacku Międlarovi, který měl přednést projev na shromáždění organizace Britain First, Británie na prvním místě. Ten kněz sám tím nebyl překvapen. Je přesvědčen, že ho trvale sledují židi a každodenně mu zasahují do života. Vlastně v to věří většina katolických kněží, až na to, že si většina z nich myslí, že ti židé se jmenují Ježíš a Marie, nikoliv Soros. Mezitím to rozzuřilo skoro celou polskou pravici, což mě trochu zmátlo. Musím říci, že je těžké s nimi držet krok.

Například donedávna se ostře stavěli proti cenzuře. Dokonce protestovali i před ústředím Facebooku v Polsku, když Facebook odstranil jejich stránky šířící xenofobii a nenávist vůči muslimům (viz devátou část tohoto seriálu). Teď se jim ale nelíbí divadelní hra - moderní verze sto let starého kusu od Wyspiańského - a tak požadují potrestání pro herce a deportaci chorvatského režiséra hry Olivera Frljiće podle zákona o "urážení náboženských citů". (O tom, jak se tohoto zákona zneužívá k omezování umělecké svobody, se můžete dočíst ZDE).

Jinými slovy, je v pořádku urážet náboženské city, pokud jsou to city muslimů. Je v pořádku využívat svobody projevu v zahraničí, i když se to tam lidem nelíbí, pokud je to náš člověk, který to dělá.

Ale pokud je stav mysli dospělých občanů pro polskou pravici tak důležitý, že vyžadují, aby soudnictví začalo kontrolovat hry v divadlech, nemělo by být pro nikoho překvapením, že mysl dětí je terčem ještě intenzivnější pozornosti. Školní děti se nyní budou moci účastnit soutěže, v níž budou hledat pravdu o letecké havárii ve Smolensku. Aby se zajistilo, že nenajdou zprávu oficiální komise, která tuto leteckou havárii vyšetřovala a vyloučila jakékoliv spiknutí či atentát (tato zpráva byla odstraněna z vládních internetových stránek, poté, co se stala premiérkou Beata Szydło, avšak je k dispozici ZDE), budou žáci pod dohledem učitelů.

Se všemi těmito novými úkoly učitelů, kteří také čelí břemenu zavádění chaotické školní reformy, kterou si vynutila strana Právo a spravedlnost, není divu, že nebudou schopni odstranit mezery ve znalostech těch dětí, které hned po letních prázdninách se octnou rychle v novém školském systému, s novými osnovami a se vším novým. Naštěstí není ministryně školství nijak odtržená od reality. Když byla dotázána, jak to bude s těmi mezerami ve znalostech, odpověděla, že "znalosti získané mimo školu umožní těmto dětem lehce přejít od jedněch osnov k druhým".

Jinými slovy: školy vás budou učit o historii a o "atentátu ve Smolensku", pokud se ale budete chtít naučit něco z matematiky, biologie, programování nebo sexuální výchovy, budete muset hledat informace jinde...

Ale školy jsou jen začátek. Podle profesora Matczaka z Varšavské univerzity se tam jednalo v senátu o katedře práva a státní správy. Někteří akademikové vyjádřili pochybnosti, zda by se měl v prvním ročníku studia vyučovat kurs nazvaný "lidská práva a svoboda". Poukázali na to, že kdyby se studenti měli seznamovat s takovým riskantním tématem v tak raném věku, mohli by být ohroženi indoktrinací "určitých ideologií". Navrhli, aby byl kurs o lidských právech nahrazen přednáškami o institucích národního státu. Tento útok byl odražen. Zatím.

A pak, až polská pravice převezme školy a univerzity, za pomoci učení pátera Międlara ovládneme celý svět a nezastavíme se pak ani jen u této malé planety!

Po nedávném objevu vzdálené sluneční soustavy s několika planetami podobnými Zemi zveřejnil čelný katolický novinář Tomasz Terlikowski esej, v níž argumentuje, že potenciální existence mimozemských bytostí nijak nezpochybňuje katolickou víru. Takže se nebojí a je připraven ty mimozemšťany poučit, že Země je nejdůležitějším místem v celém vesmíru, protože právě na této planetě se narodil Boří syn a trpěl za naše hříchy (a pravděpodobně i za hříchy mimozemšťanů).

0
Vytisknout
7850

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2017