Trump tvrdí, že Republikáni jsou teď stranou dělnické třídy. Má pravdu?

1. 3. 2017

čas čtení 3 minuty


Trump, který v úterý večer promluvil v Kongresu, situoval sebe a Republikánskou stranu do pozice šampióna dělnické třídy. Ale je možné, že konec konzervatismu změní Trumpa místo toho, aby to dopadlo naopak, napsal Peter Grier.


Je Republikánská strana politickým domovem amerického dělníka? To je to co prezident Trump tvrdil minulý týden na konferenci konzervativní politické akce a co žřejmě zopakuje také v Kongresu.

Generaci za generací byli Demokraté stranou modrých límečků, zástupci továrních dělníků, instalatérů a prodavačů. Nyní byl možná v důsledku Trumpovy politiky dovršen dlouhý přechod této skupiny k Republikánům.

Přinejmenším může být završen pro bílé dělníky. Menšiny zůstávají loajální k Demokratické straně. Středoškolsky vzdělaní bílí, profesionálové, stále více odkládají historickou vazbu na Republikány a také se stávají Demokraty. Je to jako by se dvě velké strany rozhodly vyměnit si velké části tradiční voličské základny.

Tato transformace už nějakou dobu probíhá. Trumpův vzestup byl zřejmě konečným katalyzátorem.

V tuto chvíli jsou čísla dobře známa. Trump získal 67 % bílých voličů bez středoškolského vzdělání, ukázaly exit polls v listopadu. To je zhruba o 14 procentních bodů lepší výsledek než jaký v roce 2012 zaznamenal Mitt Romney. V této kategorii předstihl Trump Hillary Clinton v poměru více jak 2:1.

Pokud jde o bílé se středoškolským vzděláním, Trump také vyhrál. Ale rozdíl byl malý, 49:45 procentům. A tato čísla znamenají desetiprocentní změnu pro Demokraty od voleb v roce 2012.

Závěr: Pokud dnes existuje strana bílých dělníků, je to Republikánská strana. Avšak mezi nebílými bez středoškolského vzdělání 75 % volilo Clinton.

Otázkou je, zda je takový politický stav trvalý. Trump tvrdí, že ano. Demokraté s tím budou zápolit. Musejí znova získat bílé dělníky v Pennsylvánii, Wisconsinu a Michiganu. A potřebují také dělnické hlasy pro obnovu strany na státní úrovni.

Pro dělnické věřící Donalda Trumpa nemusí být nejdůležitější jeho politika, která je možná poškodí. Okouzluje je jeho styl, jeho přímočarost namísto politické korektnosti, ochota konfrontovat média, která jeho voliči považují za liberální a elitářská.

V této souvislosti transformace Republikánské strany může více záviset na emocích. I když dělníci zčásti podporují Trumpa kvůli vnímání ekonomické nejistoty, je to kulturní nejistota ve světě, který přechází k progresívním hodnotám, co může lépe vysvětlit jejich útěk od Demokratické strany.

Cítí se ohroženi vzestupem globalismu, multikulturalismu a diverzitou životních stylů. Je to tento přístup, co spojuje Trumpův úspěch s brexitem a vzestupem pravicových populistů na evropském kontinentě.

"Méně vzdělaní a starší občané, zejména bílí muži, kteří byli kdysi privilegovanou většinovou kulturou v západních společnostech, cítí resentiment když jim říkají, že tradiční hodnoty jsou "politicky nekorektní", pokud získají pocit, že jsou marginalizováni ve svých vlastních zemích. Jak se kultury měnily, zdá se že bylo dosaženo bodu zlomu," napsali Ronald F. Inglehart z Institutu pro sociální výzkum na University of Michigan a Pippa Norris z Kennedy School of Government při Harvard University v pracovní studii o Trumpovi a ekonomických chudých.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6806

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2017