Mezitím v Absurdistánu 26:

Kritikové, děste se: Poláci mají neporazitelnou DNA

18. 5. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Během každoměsíčních ceremonií připomínajících katastrofu letadla ve Smolensku pronáší Jarosław Kaczyński znovu a znovu tentýž projev. Krátce řečeno: "Musíme bojovat proti našim nepřátelům, oněm 'jistým' silám, všichni víme, kdo to je, takže vám to nemusím vysvětlovat. Jsou stále ještě mocné, ale my zvítězíme a odhalíme, co se opravdu stalo ve Smolensku. Jsme přímo na hranici odhalení pravdy!"

Poté, co slyšeli už více než osmdesátkrát, že "jsme jen krok od odhalení pravdy", mají už Poláci tohoto cirkusu plné zuby, tak vznikají další a další protesty. Ve snaze zabránit opozici, aby se dostavila k prezidentskému paláci ve stejnou dobu, kdy se tam konají Kaczyńského každoměsíční ceremonie, byl změněn zákon o svobodě shromažďovací, jehož cílem bylo zabránit pořádání jiného shromáždění na stejném místě. Jenže tak, jak je tomu s většinou zákonů, které zavedla vláda strany Právo a spravedlnost, byl napsán ve spěchu, a tak je plný chyb a děr. Zaprvé, jestliže se stane každoměsíční ceremonie na památku smolenské letecké katastrofy oficiální státní akcí, žádnému občanu nemůže být odepřeno právo na účast na té akci (ne že by se o to nepokoušeli).

Zadruhé, ten zákon je tak plný chyb, že lze zákaz konkurenčních demonstrací lehce soudně zrušit, a tak 10. května opozice nejenže uspořádala nablízku vlastní demonstrace, ale její členové se účastnili i "oficiálních" Kaczyńského akcí. Někteří demonstranti se snažili hlučet, aby přehlušili Kaczyńského projev, jiní jen drželi bílé růže, které se staly symbolem protestu. Avšak Kaczyński nezná historické odkazy na hnutí die Weiße Rose v nacistickém Německu:

Pro Kaczyńského jsou bílé růže symbolem nenávisti a hlouposti. (To by vysvětlovalo, proč byly bílé růže mezi květinami, jimiž přivítali vedoucí představitelé strany Právo a spravedlnost Beatu Szydło po návratu z její konfrontace v Bruselu, kde se v důsledku své tuposti snažila strana Právo a spravedlnost zabránit znovuzvolení Donalda Tuska, kterého tolik nenávidí.)


Někteří lidé, kteří drželi bílé růže, se stali obětí agrese (jak slovní, tak fyzické), kterou povzbuzovali aktivisté ze strany Právo a spravedlnost. Není divu, že musela zasáhnout policie. Několik lidí bylo povoláno na policejní stanici, kde budou muset vysvětlit své chování. Je zvláštní, že byli povoláni jen členové opozice. Jejich zločinem je, že "zlovolně bránili náboženským aktům římskokatolické církve". Potřebujeme opravdu další důkazy, že je něco opravdu špatného na vztazích mezi polskou církví a stranou Právo a spravedlnost, jestliže se její každoměsíční shromáždění věřících na konspirační teorii o Smolensku stala "náboženskými akty"?

Když už mluvíme kriticky o vztazích mezi církví a státem, kterého se zmocnila strana Právo a spravedlnost, konala se "vědecká konference", kterou uspořádal ministr životního prostředí Jan Szyszko ve spolupráci s lesní správou a mediálním impériem faráře Rydzyka. Konference stála polské daňové poplatníky 120 000 zlotých a její účastníci (většinou zaměstnanci lesní správy, kteří byli údajně donuceni k povinné účasti, a členové zemědělského odborového svazu) měli výsadní právo vyslechnout osm zajímavých přednášek, od katolických kněží a od Konrada Tomaszewského, bratrance Kaczyńského, který řídí lesní správu. Podle přednášejících na této konferenci je hlavním problémem dneška "ekocentrismus", tedy ideologie, která tvrdí, mimo jiné, že "stromy jsou do sebe navzájem zamilovány". Ekologické organizace, které tuto ideologii šířím jsou "nejnebezpečnější formou světového militantního neokomunismu". V rámci svého "neomaterialistického a neomarxistického" světonázoru se snaží "polidšťovat zvířata a stromy" a "animalizovat lidskou bytost" ve snaze "svrhnout ji z piedestalu osobnosti podobné Bohu". Proto je jejich ideologie "proti Bohu" a "proti člověku". Právě proto tyto organizace tak ostře útočí proti straně Právo a spravedlnost: nesnášejí, že je jejím cílem obnovit "na křesťanství založenou kulturu života", v níž "Bůh, lidé, fauna i flóra mají své vysoce důstojné místo, které jim nevytvořil nikdo jiný než Bůh sám".

Avšak nemusíte se bát, ve světě, který bude zbaven levicových ekologů, je tady Polsko, které zachrání planetu! Podle jednoho z přednášejících "nabývají polský národ, polská věda a polský stát role učitele stovek jiných národů na Zemi". Pokud věříte přednášejícím na této konferenci, poučením je zdůraznit, jak "role církve, lesníků a lovců má klíčový význam pro polský venkov, který je domovem polského vlastenectví a síly národa". Zdá se, že jsem asi poněkud zmaten vším tím neomarxismem a komunismem, protože nějak nechápu, jak může takové poslání oslovovat "národy světa". Měly by i ony proměnit své lesy v živoucí muzea oslavující mučednictví polských vojáků, jak konference navrhla, aby byla zachráněna naše planeta?

Další zprávy? Potrestáno bylo používání symbolu, který odkazuje na historický znak jedné organizace. Ne nehovořím o falanze, stylizované paži držící meč, kteréhožto obrazu používají radikální nacionalisté, kteří nedávno uspořádali pochod Varšavou jako skuteční nacisté, jimiž také jsou. Šlo o symbol "polských žen - bojovnic", symbol odvozený ze znaku "Polska bojujícího", který používala domácí armáda a skautské sabotážní skupiny během nacistické okupace. Organizátoři Černého protestu, obrovské demonstrace protestující proti zpřísnění už tak přísného zákona proti potratům, dostali pokutu 2000 zlotých za to, že během svých masových protestů loni na podzim "připustili urážku znaku Polska bojujícího". Zjevně, přidat stuhu k písmenu P a změnit písmeno W v ženská prsa, změnit tvar dvou písmen stylizovaných do tvaru kotvy ve schematický obraz ženy je špatné, na rozdíl od nošení tohoto a dalších národních znaků, včetně oficiálních státních symbolů, jako je polská vlajka a polský státní znak, během neonacistických shromáždění, což podle vlády strany Právo a spravedlnost je naprosto v pořádku:

Supermarkety Lidl se také provinily strašlivou urážkou polskosti. Ti zatracení Němci jak si stěžují někteří nacionalisté, se snaží vydělávat na základě falešných tvrzení ve své reklamě. Víte, ona se konala v Lidlu zvláštní akce, nazvaná "Týden polských značek", během které byly tradiční polské výrobky, jako je minerálka “Żywiec”, bonbóny “Ptasie Mleczko” či oplatky “Prince Polo” k dispozici za speciální ceny. Demonstranti však poukázali na to, že tyto výrobky nejsou polské, protože firmy, které je vyrábějí, vlastní zahraniční kapitál. Obávám se, že jsem vinen podobným prohřeškem: jednou jsem servíroval svým hostům tradiční polské párky a tvrdil, že to je polská kuchyně navzdory tomu, že tyto konkrétní párky se vyrábějí v Glasgow, takže to vlastně asi byla jen podivná verze skotské jitrnice zvané haggis. I když si nejsem jistý, zda to funguje oběma směry: "vlastenecké oděvy", které jsem popisoval v předchozí kapitole tohoto seriálu, se vyrábějí v Číně - jsou to tedy pořád ještě polské výrobky nebo ne?

K jinému skandálu došlo během nedávných maturitních zkoušek. V jedné otázce měli studenti popsat, jaká lidská práva byla porušena během operace "Visla", která se uskutečnila roku 1947. Během této operace bylo více než 141 000 civilistů násilím deportováno ze svých domovů a rozptýleno do nově získaných území Polska. Cílem operace bylo zlikvidovat jejich údajnou podporu pro povstaleckou ukrajinskou armádu. To vedlo k téměř úplnému zničení kultury malých menšin, jako byl národ Lemků. Podle Roberta Winnického, nacionalistického poslance, je taková otázka skandální, protože operace "Visla" byla dobrá a spravedlivá, neboť to byl jediný způsob jako ukončit "vraždění páchané banderovci". Winnicki požaduje potrestání odpovědných osob, protože podle něho operace "Visla" de fakto podporuje historický narativ, který glorifikuje vraždění páchané ukrajinskými nacionalisty.

Zjevně je zapotřebí obrovských změn, alespoň podle polské pravice. Nejenom ve školních osnovách: Podle organizace jménem "Rytíři krále Ježíše Krista" existuje naléhavá potřeba umístít v polském parlamentu obří obraz černé madonny z Częstochowé. Mocní rytíři pochodovali do parlamentu, aby tam předložili své argumenty:

Jejich požadavky nebyly splněny. Zatím.

Mezitím si i jiní dovolili předkládat Polsku své požadavky. Během zasedání Rady OSN pro lidská práva drze požadovalo několik zemí od Polska, aby dodržovalo právo a zákonnost, respektovalo menšiny a přestalo likvidovat demokracii. Dokonce i Svatá stolice kritizovala Polsko za to, že odmítá přijímat uprchlíky. Taktika vlády strany Právo a spravedlnost je prostě opakovaně tvrdit, že polská demokracie není nijak ohrožena a pak si zacpat uši a zpívat nahlas, a pak prostě vymazat rozsudky Ústavního soudu z jeho stránek. To bohužel nestačilo, protože oxfordská univerzita uspořádala debatu o polské ústavní krizi a tak oni museli poslat někoho, aby obhajoval jejich postoje. Měli tu drzost, že si vybrali profesora Leszka Morawského.

Profesor Morawski je důstojným představitelem strany Právo a spravedlnost. Jako kamarád ministra obrany Antoni Macierewicze se podílel na paralelním vyšetřování letecké katastrofy ve Smolensku, avšak nedávno bylo jeho jméno spojeno s automobilovou nehodou, kterou zavinil. Jeho nehoda se odlišuje od všech ostatních nehod, jimiž proslula strana Právo a spravedlnost (psali jsme o tom v tomto seriálu zde), tím, že Morawski rozbil své vlastní, soukromé auto. Na dálnici vrazil svým autem zezadu do jiného vozidla a vytlačil ho ze silnice. Dodávka a to, co vezla, byly na odpis a řidič byl vážně zraněn. Oběť odhaduje své ztráty na asi 60 000 zlotých. Prokurátoři se ale velmi snaží obvinit oběť a označit ji za viníka nehody, ale teď, kdy byl profesor Morawski (protizákonně) zvolen soudcem Ústavního soudu a (protizákonně) jmenován prezidentem Andrzejem Dudou, získal imunitu soudce, takže případ byl pozastaven. Dokud nebude uzavřen, oběť nemá šanci na to, že by dostala od pojišťovny jakoukoliv náhradu...

Takže tohle je muž, jehož si vybrala strana Právo a spravedlnost, aby hájil Polsko při debatě v Oxfordu. Avšak pokud jste došli k závěru, že už toto jmenování samotné bylo urážkou Polska, měli byste si poslechnout, co profesor Morawski v Oxfordu svou lámanou angličtinou opravdu řekl. Nedokázal objasnit, zda zastupuje nezávislý Ústavní soud anebo polskou vládu. Během debaty se vzdal jakýchkoliv pokusů předstírat, že je nezávislý soudce,a prostě hovořil o činech strany Právo a spravedlnost jako o "nás", "my", atd. Alespoň hovořil pravdu: ukázal Polsko jako zemi skrznaskrz prolezlou korupcí, která dosahuje až do Ústavního soudu, ale pochybuju, že měl na mysli sebe a své stranické kolegy. Argumentoval, že z definice neexistuje něco takového jako nezávislý soudce, a obvinil Benátskou komisi ze zaujatosti. Tvrdil, že její delegace, která vyšetřovala ústavní krizi v Polsku, "tvořili jen kamarádi profesora Andrezeje Rzeplińského" (bývalého předsedy Ústavního soudu). Tvrdil, že Polsko je nesmírně tolerantní země, protože navzdory tomu, že vláda je proti homosexuálům, nejsou perzekvováni. Abyste pochopili, jakou katastrofou bylo jeho vystoupení, musíte prostě sledovat reakci jeho protivníka, profesora Tomasze Gizberta-Studnického z Jagiellonské univerzity (podívejte se na to od času 1.00.00):

Takže důsledkem téhle debaty byla jen další rána pověsti Polska v zahraničí. Avšak polské pravici je to jedno. Vždyť to není poprvé, co jsou všichni proti nám! Přesto Polsko stále ještě nezhynulo... "Lze to vysvětlit jedině tímto nevysvětlitelným jevem, který lze popsat jako dar od našeho Pána, polský kód DNA, který v sobě staletí nosíme," píše Mirosław Kokoszkiewicz v katolickém nacionalistickém týdeníku “Polska Niepodległa” ("Nezáviské Polsko"). "Nemusíme se bát," argumentuje Kokoszkiewicz, "neboť tento neporazitelný gen polskosti děsí naše nepřátele. Zkouší snad všechno, aby o osudu naší vlasti nerozhodovali nositelé polské DNA - avšak selhali, protože polskou DNA nelze porazit."

Musím přiznat, že tu nadřazenost polského genetického kódu nevidím. Zastávám názor, že všichni lidi jsou si rovni. Ale co ode mne čekáte: zjevně nejsem Polák. Konec konců, píšu pro český portál a Jarosław Kaczyński objasnil, že ti, kdo udávají Polsko v zahraničí, jsou "ten nejhorší druh Poláků", mají možná dokonce i DNA gestapa...

No tak ... bis zum nächsten Mal.

Podepsán:

Obersturmbannführer Oryński.

0
Vytisknout
12686

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2017