Bývalý ředitel FBI Robert Mueller (72) bude řídit vyšetřování vazeb Trumpovy prezidentské kampaně na Rusko

18. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Americké ministerstvo spravedlnosti jmenovalo bývalého ředitele FBI Roberta Muellera mimořádným vyšetřovatelem vazeb předvolební kampaně Donalda Trumpa na ruské operativce. Mueller bude také vyšetřovat všechny ostatní zásahy Ruska do amerických prezidentských voleb.

Muellera jmenoval ředitelem FBI George W. Bush a byl jím 12 let.

 
Mimořádný vyšetřovatel je funkce, která existuje podle zákona umožňující ministru spravedlnosti, který se v důsledku možného střetu zájmů z vyšetřování vyloučil, provádět takové vyšetřování nezávisle.  

Pozdě ve středu večer vyšla najevo třetí bomba z posledních dní, kdy se ukázalo, že Michael Flynn, Trumpův někdejší, nyní zdiskreditovaný, poradce pro bezpečnost státu, informoval prezidentův tým už několik týdnů před jmenováním do své funkce, že je předmětem federálního vyšetřování pro svou tajnou práci jako placený lobbista pro Turecko. Deník New York Times informoval o tom, že Trumpův tým  o tomto vyšetřování věděl, a přesto byl Flynn jmenován do vysoké funkce poradce pro bezpečnost státu.

Trump se ostře stavěl proti jmenování mimořádného vyšetřovatele a označil takové vyšetřování za "plýtvání penězi daňových poplatníků".

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
6780

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2017